Foto: Charlotte Andersson / P4 Värmland Sveriges Radio
VÄNERN

Han hittade plan från andra världskriget - får behålla det

6:12 min

I 15 år letade Per Hedlund från Sandvíken och hans vänner efter ett försvunnet plan som ska ha kraschat ner i Vänern. I somras hittade han det och nu är det hans.

I 15 års tid har Per Hedlund från Sandviken och hans kamrater sökt efter ett försvunnet plan som enligt vittne har setts brinnande gå ner över trädtopparna i Tösse utanför Åmål och sedan ner i Vänern. I somras fick man lön för mödan när planet hittades den 26 augusti.

– Vi vet inte vad det var för plan. Men det var ett stort plan och det brann i ena motorn på ena vingen, säger Per Edlund om vittnesuppgifterna om vad det var för plan som gjorde att han och hans vänner började leta.

När de hittade det anmäldes fyndet till polisen, som under tre månader sökte ägaren. Men ingen hörde av sig, vilket nu gör att Per Edlund har ett flygplan i sina ägor.

– Det är ju trevligt men ett stort ansvar att reda upp den här historien, säger Per Hedlund.

Enligt Per Hedlund kan det röra sig om ett tyskt plan, som gick mellan Norge och Rigabukten, som fått motorhaveri och tvingats nödlanda i Vänern. Nu väntar arbetet med att ta hand om fyndet.

Per Edlund har sina teorier om vad det kan vara för flygplan. Är det engelskt så finns det väl dokumenterat vilka som saknas. Är det däremot tyskt så är det svårare att reda upp besättningen men då skulle affektionsvärdet vara väldigt stort hos muséer och entusiaster enligt Per Edlund. Till sommaren inleds arbetet med att ta upp planet från bottnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista