Den här lådan med laxeringsmedel fick Jenny vid jul, nu är det bara hälften kvar. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
#vadkostarvården

Hon har träffat tolv läkare men får ingen hjälp

"Jag har tappat förtroendet för allt som kallas läkarvård"
1:45 min

Tolv olika läkare under 18 månader. Så ser situationen ut för Jenny i Töreboda, som har problem med sin mage med svåra förstoppningar. Har du varit med om något liknande? Berätta här.

Under de senaste två åren har hon har åkt in akut fem gånger. Men någon hjälp har hon inte kunnat få.

– Jag får dra historien från början, varenda gång men varenda läkare, och då missar man saker, säger hon.

Jennys värk började för länge sen, när hon var liten. Men med åldern har problemen blivit värre och hon kan inte äta nånting som gör att magen måste arbeta. Istället lever hon på näringsdrycker, yoghurt och flingor med mjölk. Hon kan inte äta någonting som är jobbigt för tarmen att bearbeta, och hennes problem påverkar allt i hennes liv.

– Mitt liv är delvis förstört, för jag kan inte planera någonting. Jag vet på morgonen när jag vaknar hur jag mår. Jag är trött och så fort jag gör något fysiskt så orkar jag inte.

Ingen hittar något fel
Hon visar sin låda med laxeringsmedel. Det är en stor låda med 100 doser. Varje dag äter hon tre påsar med laxeringsmedel plus laxeringsdroppar utöver det. Det gör att hennes mage fungerar, även om hon ändå inte kan äta normalt.

Men exakt vad problemen beror på är det ingen som vet, man tror att det är svår IBS och någonting mer. Men det har inte gått att hitta något fel på tarmen.

För Jenny är det värsta känslan av att hon inte blir lyssnad på.

– Jag har lämnat läkare och varit så ledsen och gråtit i bilen på grund av att de inte tar mig på allvar.

Sökt specialistläkare
Nu har Jenny fått rådet från sin dietist på sjukhuset i Skövde att söka hjälp hos en specialistläkare i Falköping. Där var hon på besök för några veckor sen och fick ta prover.

Hon hoppas att det kan leda till något, samtidigt som hon är rädd för att inte heller de ska kunna hjälpa henne.

– Jag har ju tappat förtroendet helt för allt som kallas läkarvård. Så jag vet inte, säger hon.

(Jenny heter egentligen någonting annat)

BERÄTTA! Har du varit med om något liknande?

Nu granskar vi hur vården fungerar i Västsverige. Hör av dig med dina erfarenheter till reporter Anna Öfverman, tel 0500- 773065, mejl anna.ofverman@sverigesradio.se. #vadkostarvården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".