TRAFIK

SJ satsar miljarder på X2000-tågen

1:09 min

SJ investerar 3,5 miljarder kronor för att förnya X2000-tågen som bland annat trafikerar Stockholm-Göteborg via Skaraborg. Satsningen presenteras som den största i företagets 150-åriga historia och ska enligt SJ resultera i toppmodern teknik och fräschare och finare inredning i tågen.

– Tågresandet fortsätter att öka och den här satsningen innebär att vi ska vara resenärernas förstaval, säger Crister Fritzson, SJ:s vd.

Enligt SJ kommer tågen att förnyas både utvändigt och invändigt och det enda som inte byts ut är karossen. Att man ändå satsar på att bygga om snarare än att köpa nya tåg beror enligt SJ på att man inte har hittat ett bättre tåg än X2000 som nu kallas "SJ2000".

– Vi har tittat på en hel del alternativ men inte hittat något tåg som fungerar bättre för svenska förhållanden, sade SJ:s vd under pressträffen, säger Crister Fritzson. För den tekniska uppgraderingen, som beräknas kosta 1,4 miljarder kronor står ABB. Delar av den produktionen väntas ske i Sverige. 

Det handlar bland annat om att byta ut dator-, driv- och styrsystem på alla X2000-tåg. Efter omgörningen väntas tågen ha en 10 procent lägre energiförbrukning. Vilket bolag som får i uppdrag att sköta den invändiga omgörningen av tågen är ännu inte klart utan ska beslutas under våren. 

Under dagens pressträff lovade SJ att de uppdaterade tågen ska ge bättre punktlighet, mer bekvämlighet och kortare restider. Men det blir inga nya topphastigheter eftersom dagens tåg redan klarar att köra så fort som hastighetsgränsen tillåter. 

SJ:s vd, Christer Fritzson, fick under pressträffen frågor om hur SJ ser på underhållet av järnvägen mot bakgrund av urspårningen nyligen och de många problemen med den svenska järnvägen. 

Fritzon valde ett diplomatiskt svar som gick ut på att SJ ser fram mot kommande underhåll och satsningar på järnvägen. Han uttryckte dock inte, till skillnad från tidigare SJ-chefer, någon önskan om att SJ själva ska få ta över ansvaret för järnvägens underhåll. 

X2000-tågen togs i bruk för över 20 år sedan och SJ har tidigare sagt att det behövs en helrenovering av de över 30 tågseten med sex vagnar vardera. 

Ombyggnaden av tågen väntas vara färdig i början av 2019 men de första uppdaterade tågen kan börja rulla 2016.