1 av 2
Trycket har ökat på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Verksamhetschefen på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde, Peter Hagman, tycker att migranters psykiska hälsa är avgörande för hur personerna senare integreras i samhället. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
SKÖVDE

Resursbrist på Röda Korsets behandlingscenter

1:46 min

Läget är kritiskt på Röda Korsets behandlingscenter. Allt fler migranter, främst från Syrien, remitteras till behandlingar för tortyr- och krigstrauman. Detta medför att vårdgarantin inte kan uppfyllas i region Väst.

– Det är en ansträngande situation med långa köer till behandling och vi kan inte för närvarande hålla vårdgarantin, säger Peter Hagman verksamhetschefen på Röda Korsets behandlingscenter för krigsdrabbade och torterade i Skövde.

Brist på resurser
Idag har Röda Korsets behandlingscenter i Skövde över 200 patienter under behandling med 70 personer som väntar i kön för totalt fem behandlingspersonal. På behandlingscentret arbetar kurator, psykoterapeut och sjukgymnast i team och verksamheten finansieras främst av Västra Götalandsregionen.

– Var och en som har behov ska få vård. Och antal asylsökare har ökat förra året, men resurserna har minskat inom psykiatrin, säger Peter Hagman, som tycker att migranters psykiska hälsa är avgörande för hur personerna senare integreras i samhället.

Nytt behandlingscenter i Göteborg
För att underlätta trycket, har Röda Korset lämnat in en ansökan om att öppna upp ett nytt behandlingscenter i Göteborg och beslutet väntas komma under våren.

– Vi har ett gott samarbete med Västra Götalandsregionen men våra resurser är små, frågan bör lyftas mer av staten för att ge ytterligare medel för att uppmärksamma krigs- och tortyrskador, säger han.

Värst i Malmö
Röda Korset har totalt fem behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade utspridda över riket: Malmö, Skellefteå, Stockholm, Uppsala och Skövde. 

Resursbristen finns på landets största behandlingscenter. 

Värst är läget i Malmö där 405 patienter är i behandling och 120 patienter väntar på att få behandling med nio behandlingspersonal. 

– Lösningen är om primärvården kunde specialisera sig lika mycket som Röda Korset, säger Barbro O'Connor, verksamhetschef på Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade, RKC, i Malmö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista