I slutet av mars får samhällsläraren Kicki Brodin ta emot 50 000 kronor från Kungl. Vitterhetsakademien. Av tradition är det Hans Majestät Konungen som överlämnar priset. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
SKOLA

Läraren Kicki får 50 000 av kungen

5:50 min

Samhällsläraren Kicki Brodin på Katedralskolan i Skara belönas med 50 000 kronor för goda lärarinsatser. Hon fick beskedet igår via ett brev som hon var på väg att slänga oöppnat.

Terminen har knappt börjat men under gårdagen var Kicki Brodins skrivbord på Katedralskolan redan överfullt av papper, post och annat. Hon bestämde sig för att göra en städinsats och slängde en hel del av det som låg där. 

– Jag var på väg att slänga även brevet från Kungliga Vitterhetsakademien, men något fick mig att öppna det. Jag såg att det var någon som ville ha mitt kontonummer och tänkte: ”jaha, det här var ett Nigeriabrev”. Sen läste jag igen och efter det bad jag en kollega att läsa. 

Efter det ringde hon två olika personer på akademien innan hon började förstå att brevets innehåll var på riktigt och att hon ska belönas med 50 000 kronor för att hon är en så duktig samhällslärare.
Nu har det börjat sjunka in. Lite i alla fall.

- Jag tror fortfarande att någon ska rusa in och berätta att det inte är på riktigt. Det är så ovanligt med positiv feedback för en lärare och att få det så här… Det är overkligt. 

I brevet står det: " ...Kungl. Vitterhetsakademien har besluta att ge Dig ett pris på 50 000 kronor för berömvärd lärargärning för att Du genom Ditt framgångsrika arbete med kursplanerna i samhällskunskap visat på hur en kursplan kan omsättas till en praktisk verklighet för undervisning och läraren, inte minst uppskattat av eleverna. 

– Jag tror att jag är duktig på att ta ner saker till en nivå så att eleverna förstår varför de berör dem och på att koppla det till deras vardag, säger hon.  

Den 20 mars kommer belöningen att överlämnas vid en högtidssammankomst i Riddarhuset i Stockholm. Stora delar av kungafamiljen väntas närvara vid ceremonin och den efterföljande middagen. 

– Jag hoppas kunna hålla tyst, inte spilla och inte snubbla över kungen. Klädkoden är frack och sånt pysslar vi inte med i Hälsingland där jag ursprungligen kommer ifrån. Men en lila eller rosa klänning får det bli.

-- Ja, du har ju 50 000 att spendera på den. Vad ska du i övrigt använda pengarna till?

-- Jag vet inte ännu, men något väldigt roligt. Lönen för en lärare är inte så bra och löneutvecklingen ännu sämre, så någon typ av guldkant i vardagen får det bli.

Hör mer av intervjun i länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista