Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vadkostarvården

Chef: Rätt att plocka bort hyrläkarna

Publicerat onsdag 15 januari 2014 kl 16.15
"Vi har bett om hjälp från regionen för att klara den svåra tiden"
5:00 min
Sjukhusledningen tycker att man tagit rätt beslut när man tog bort hyrläkarna men att det är en svår tid. Foto: Sveriges Radio

Områdeschef Hans Halén på Skaraborgs sjukhus ansvarar över bland annat psykiatrin och akuten. Han ser allvarligt på situationen men har tillit till verksamhetsledningen inom psykiatrin.

– Jag har full förståelse för deras synpunkter. Men den bedömning som är gjord av verksamhetschefen är att det inte föreligger någon allvarlig patientsäkerhetsrisk. Inte heller när det gäller arbetsmiljön har han inte gjort bedömningen att det föreligger en akut kris. 

Känner du någon oro att det ligger mer i personalens verklighetsbild än vad verksamhetschefen ger uttryck för?

– Det blir ju väldigt spekulativt från min sida, det är inte min sak att spekulera i vad personalen inte ger uttryck för. Jag litar på verksamhetsledningen, det är från dem jag får mina rapporter, säger han. 

Var det rätt eller fel beslut att ta bort hyrläkarna från psykiatrin?

– Jag tycker fortfarande att det var ett korrekt beslut. Det är ju regionen som tagit beslutet och vi har varit tydliga från första början att vi riskerar att hamna i en mycket svår situation. Vi har bett om hjälp från regionen att klara den svåra tiden, men långsiktigt tror jag att det är rätt beslut. 

Personalen medverkar anonymt, vad säger det om hur högt i tak det är inom sjukvården?

– Det var en ganska rejäl generalisering. De här anställda ger uttryck för en oro och det gör mig mycket bekymrad. Det är ingenting jag känner igen, jag tycker att vi har en bra dialog med våra anställda. Men jag tar allvarligt på det de säger. 

Förutom psykiatrin, hur kan du beskriva ert behov av bemanningspersonal?

– Vi har ofta situationer inom hälso- och sjukvården för att kunna möta till exempel vakanser som uppstår. I de situationerna är det positivt för oss att kunna ta in bemanningsläkare, säger Hans Halén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".