I Bamse och Tjuvstaden har den elake Reinhard räv kidnappat Farmor. Bild: Tre Vänner.

Dunderladdat barnbarn räddar kidnappad farmor

4:43 min

Ända sedan 60-talet har det lästs om världens starkaste björn. Nu blir Bamse biostjärna. Idag har Bamse och Tjuvstaden premiär i Skaraborg.

I tre år har den animerade filmens regissör jobbat med den. Idag är Christian Ryltenius glad, förväntansfull och… 

– Lite nervös. Bamse är ju någon som alla känner och därmed kommer alla också att ha åsikter om hur pass bra vi har jobbat och hur det har blivit. Men jag skäms inte, skrattar Ryltenius. 

I den ungefär timslånga filmen ska Bamse och hans vänner rädda Farmor från den elake Reinhard räv. Reinhard har bundit Farmor och satt henne i en källare!

Bamses röst görs av Peter Haber. Morgan Alling gör rösten till Lille Skutt och Skalman görs av Steve Kratz. Tomas Bolme är filmens berättarröst och den elake Reinard Räv görs av Magnus Härenstam. 

– Han var fantastisk att jobba med. Det var de allihop. Vi höll på hur länge som helst med castingen för rösterna. Ibland känns det som att varenda skådespelare i Sverige provats för det här, men när vi sedan väl började så kändes det jättebra. 

– Hur tror du att publiken kommer att se ut i Skaraborgs biosalonger i helgen? 

– Drömscenariot är att det kommer att finnas massor av fyra-, fem- och sexåringar som kanske får det här som sin första bioupplevelse. Det är det jag sett framför mig hela tiden och så hoppas jag att det blir, säger Christian Ryltenius.

-- Ska du själv gå och kanske titta på publiken istället?

– Ja, det ska jag, det är en viktig del för mig. Jag vill så gärna vara med och se var reaktionerna kommer, var de skrattar…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista