Busschaufför döms för stryptag på 12-årig pojke

En busschaufför i Mariestad döms för misshandel efter att ha tagit stryptag på en 12-årig pojke. Chauffören blev provocerad av att pojken hejade för högljutt på honom inne i bussen.

Händelsen inträffade i slutet av augusti när skolklassen skulle köras till en lektion på en annan skola i kommunen. Chauffören som är i 50-års åldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar, vilket motsvarar ett fängelsestraff på en månad. Han ska även betala 5000 kronor i skadestånd till pojken.

Den här dagen hade den 12-årige pojken och hans kamrater precis vunnit fotbollsmatchen på rasten och de var uppspelta och glada när de klev på bussen för att åka till slöjdlektionen.

"Som att få en boll i magen!"

Pojken hejade högt och ljudligt på busschauffören, som aldrig tidigare kört den här turen. När chauffören sen gick och kontrollerade att barnen hade bälten på sig så uppstod en diskussion mellan honom och pojken.

Chauffören ansåg att pojken skrikit hej i örat på honom och att pojken uppträdde arrogant. Pojken fick frågan om han skulle kliva av bussen och när han svarade nej, så sa chauffören "Håll käften då". Mannen fattade ett stryptag med båda händer runt pojkens hals och tryckte till enligt åklagaren. Sedan gick han fram till förarplats och körde vidare.

– Jag blev jättechockad, det kändes som att få en boll i magen och inte kunna andas! så beskriver den 12-årige pojken händelsen på skolbussen i fjol.

Chauffören själv har förnekat misshandel och uppger att han bara tog tag runt pojkens haka med ena handen.

Mannen har kvar sin anställning på bussbolaget och har från i somras och ända fram till den här veckan fått fortsätta köra skolbarn. Först nu när domen meddelats har han omplacerats i andra arbetsuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista