Foto: Pontus Lundahl/TT
VALÅRET 2014

Miljön viktigast för nytt parti i Lidköping

1:42 min

Ett nytt parti har bildats i Lidköping. De ska ställa upp i höstens kommunval och har miljön som profilfråga.

– Framförallt är det att ta ett samlat grepp om miljöproblematiken. Inte bara klimatet för det är kommunen rätt duktig på, utan även giftfrimiljö utifrån de 16 nationella miljömålen, säger det nya partiets ordförande Linda Nieuwenhuizen

Förutom miljön vill det nya partiet - som kallar sig Det hållbara alternativet - också arbeta för en mer aktiv lokal demokrati. Det kan till exempel handla om fler folkomröstningar och ett ungdomsfullmäktige.

Partiet bildades på initiativ från tre tidigare miljöpartister som lämnade Miljöpartiet i höstas. De är missnöjda med hur Miljöpartiet ställer sig i flera lokala miljöfrågor.

Men Gissur Erlingsson, statsvetare vid Linköpings universitet, tror det kan vara svårt att lyckas.

– De måste göra gällande att Miljöpartiet inte längre är ett miljöparti, och det finns skäl till att de skulla ha svårt att övertyga väljarna om det är något genuint nytt.


Varför skulle det vara svårt?


– Om vi nu inte sett massa små utbrytningar som hävdar att Miljöpartiet har svikit sina tidigare hjärtefrågor, utan att det här är ett av ytterst få exempel så kanske det inte direkt är någon folkrörelse som väller fram och säger att Miljöpartiet inte längre är något Miljöparti.

Men även om partiet skulle misslyckas med att ta plats i kommunfullmäktige tror Linda Nieuwenhuizen att de kan påverka politiken.

– Vi siktar på att bli representerade i kommunfullmäktige. Jag är övertygad att oavsett om vi tar många, få eller inga platser, så kommer vi påverka politiken lokalt och det är det som är vårt första mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista