Hjo säger nej till Försvarsmaktens utökade skjutövningar

1:30 min

Hjo kommun säger nej till Försvarsmaktens ansökan om att få utöka flyg-och skjutövningar i Vättern. Miljöpartisten Christer Haagman i kommunstyrelsen säger till P4 Skaraborg att han är lättad över beslutet.

– Det här är en diskussion som pågått ganska länge och kommunen har haft svårt att sätta ner foten. Men vi har ett så pass bra underlag nu, att vi ser att det skulle innebära väldigt stora problem om Försvarsmakten ska åka omkring och skjuta på det här sättet, säger Christer Haagman som är miljöpartist i kommunstyrelsen.

FM vill utöka dagens verksamhet
Ansökan från Försvarsmakten handlar om att man vill utöka den verksamhet som i dag sker på flygskjutmålet Hammaren i Karlsborg. Försvarsmakten vill dels utöka området och även hur ofta de får skjuta.

Länsstyrelsens förslag är att tillåta en utökad verksamhet under tio år, tills Försvarsmakten hittat en annan plats att öva på. I förslaget ingår också att Försvarsmakten inte skulle få öva sommartid.

Flygbuller över Hjobornas huvuden
Men enligt Christer Haagman skulle det ändå innebära stora konsekvenser för Hjoborna.

– Vi får väldigt mycket flygbuller, man kommer att flyga över Hjo kommun på låg höjd. Det är ett hot mot både turism och fritidsliv.

Just nu håller Länsstyrelsen fortfarande på att samla in yttranden från berörda innan ett beslut kan fattas.

Hoppas få gehör får invändningarna
Trots att Hjo är en liten kommun, tror Christer Haagman att deras nej ändå kan påverka beslutet.

– Om man tittar på den andel befolkning som är mest utsatt av beslutet så är det ju Hjo och Karlsborg. Och jag förutsätter att de lyssnar på argumenten och inte bara räknar själar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista