1 av 3
Åklagare Jenny Karlsson. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
I morse kom häktesbilen med de åtalade. Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Direktrapportering från rättegången om mordet på Gabriel Holmdahl

Åklagaren: En bild på en mycket svårt skadad Gabriel
1:22 min

Idag fortsatte rättegången om mordet på Gabriel Holmdahl i Lidköping. Vår reporter Pernilla Wadebäck har bevakat rättegången. Läs direktrapporteringen här.

script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.0/jquery.min.js" type="text/javascript">

Pernilla Wadebäck: Nu börjar folk samlas utanför säkerhetssalen i Skaraborgs tingsrätt. Idag kommer åtalspunkten som gäller mordet på Gabriel Holmdahl att tas upp. Följ min direktrapportering från rättegången och ställ gärna frågor. Tänk då på att hålla en god ton och inte nämna inblandade vid namn för då kan jag tyvärr inte publilcers era frågor!

08:50, 23 January 2014

Mathias: Vilken rättegång gäller det? Var det han som hittades i ett skogsområdet i Lidköping?

09:04, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Det stämmer. 20-åringen hittades död i ett industriområde den 10 september i fjol.

09:19, 23 January 2014

Mathias: Har 22-åringen resp. 21-åringen erkänt?

09:20, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu är alla på plats inne i säkerhetssalen, det är fullt på åhörarplats och det blev lite turbulent inledningsvis eftersom personer som är kallade som vittnen först ville sitta med vid förhandlingen.

09:21, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 22-åringen har gjort vissa medgivanden men har i förhör hävdat att han handlat i självöfrsvar eftersom han beskrivit hur han själv först blev attackerad med kniv.

09:24, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 22-åringen har gjort vissa medgivanden men har i förhör hävdat att han handlat i självöfrsvar eftersom han beskrivit hur han själv först blev attackerad med kniv.

09:24, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Kammaråklagare Jenny Karlsson har nu kort lagt fram sin sakframtsällan och ska nu närmare lägga fram de bevis som utredningen fått fram. Hon berättar att Gabriel Holmdahl dödats med flera knivhugg.

09:32, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Den 22-årige mordmisstänktes advokat förklarar att mannen förnekar mord men erkänner att han höll i kniven men inte med avsikt att skada, utan han har handlat i nödvärn. Även den 21-åring som är åtalad för medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling nekar till anklagelserna, och hans advokat menar till och med att det rent juridiskt inte går att åtala för båda punkterna samtidigt. "Medhjälp till mord ”konsumerar” skyddande av brottsling.
Rent hypotetiskt; om en person gjort sig skyldig till medhjälp till mord så har han rätt att undanröja bevis. Min klient har inte haft vetskap om brottet och därför saknat uppsåt." sa advokat Staffan Uvabaeck i rättssalen.

09:38, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu visar åklagaren hur Gabriel rört sig den 14 augusti, vilka vänner han haft kontakt med via sms , facebook och man har kunnat kartlägga var han befunnit sig via mobilmaster i området runt Lidköping.

09:41, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Sms mellan Gabriel och den mordåtalade 22.-åringen visar enligt åklagaren att 22-åringen ville köpa tabletter av Gabriel. Åklagaren visar nu bilder inne i rättssalen som visar när 22-åringen tar bussen från Jönköping till Skövde under förmiddagen den 14 augusti.

09:44, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: I Skövde möter den medåtalade 21-åringen upp den mordmisstänkte, de tar bil först till Skara och sedan vidare till Lidköping, berättar åklagaren. På Statoil i Lidköping finns en övervakningsbild där 21-åringen står i kassan och betalar ett nytt kontantkort som den mordåtalade sedan använder i sin mobil.

09:48, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: "Du ska få läsa i tidingarna vad jag gjort med Gabriel" det ska den mordåtalade ha sagt till en person som senare i rättegången kommer kallas som vittne. Åklagaren säger att det även finns uppgifter där 22-åringen uppger att han "klippt" Gabriel.

09:52, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Efter en avstickare till Vara är de två åtalade tillbaka i Lidköping klockan 18.37, det visar uppkopplingar mot mobilmaster. Platsen där mordet sker har adress Älgvägen vid ett industriområde. Klockan 18.32 tar Gabriel emot ett samtal som ska bli hans sista. Samtalet kommer från den mordmisstänkte.

10:00, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: KLockan 18.50 ringer en person till Gabriel men får då inget svar och Gabriels mobil kna inte spåras till någon mobilmast.

10:03, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Kockan 18.50 den 14 augusti tar den mordåtalade en bild på en mycket svårt skadad Gabriel Holmdahl. Bilden har raderats från mobilens minneskort men polisen har lyckats återskapa bilden och den är nu kanske det viktigaste beviset åklagaren har kring mordet. Bilden visas inte upp i rättssalen i det här läget men den kommer troligen visas i samband med att man går igenom den rättsmedicinska delen. Det sker då bakom stängda dörrar.

10:06, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Åklagare Jenny Karlsson: Tio minuter efter att bilden togs ringer den mordmisstänkte upp sin pappa, det samtalet varar i 39 sekunder, berättar åklagaren. Därefter tar 22-åringen bilen tillsammans med 21-åringen. De åker till 21-åringens hem i Skara där 22-åringen tvättar av sig sina blodiga händer. Sedan återvänder de till mordplatsen för att undanröja bevis.

10:09, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: De två är tillbaka på Statoil i Lidköping, man ser på övervakningsbilder att 22-åringen bytt skjorta och nu tankar de en bensindunk och köper ytterligare ett kontantkort till mobil. Sedan åker de vidare till ett område utanför Lidköping, Klåvet, där de enligt åklagaren eldar upp 22-åringens blodiga kläder, skor och den kniv som han använt vid mordtillfället.

10:11, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: De fortsätter till Mc Donalds i Lidköping strax innan klockan 21 på kvällen där de stannar till för att äta. Ett vittne som sedan ska höras har blivit erbjuden att köpa 100 tabletter, så kallade "juggebenzo". Detta är tabletter som åklagaren menar att 22-åringen tagit av Gabriel i samband med mordet.

10:13, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu ska åklagaren spela upp ett samtal som den mordmisstänkte ringt till en kompis två veckor efter mordet. Då hade Gabriels kropp ännu inte hittats. Man hör att 22-åringen talar illa om Gabriel: "De ska alltid vara så duktiga de som är försvunna, de målas upp som Jesus". "Han var omtyckt av alla säger folk, han var inte omtyckt - han blåste ju folk!" "Jag är orolig för att det ska hända mig någonting, jag har inte gjort nåt.

10:21, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Samma dag ringer 22-åringen till en släkting och berättar om en affär kring ett stort parti smuggelsprit i Vara. I samtalet kommenterar 22-åringen MIssing Peoples sökningar efter den försvunne Gabriel. De båda skrattar åt att Gabriel är borta. 22-åringen berättar att han träffat Gabriel på dagen den 14 augusti och är nu orolig för att folk ska tjalla på honom och säga att han och Gabriel är ovänner. 22-åringen pekar särskilt på att den medåtalade 21-åringen ska tjalla.

10:27, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Ett tredje samtal som 22-åringen ringer till en kompis: "Det är konstigt att polisen inte varit på mig, de har inte varit hemma hos min mamma heller" "Jag tror att xx har varit hos polisen, jag tror de har span på mig och avlyssning" "De får väl ha vad fan de vill, jag har inget att dölja".
(xx i det här fallet är den medåtalade 21-åringen)

10:30, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu en kort paus, alla åhörare får lämna rättssalen. Redan när mobilsamtalen spelades upp valde flera anhöriga till Gabriel Holmdahl att lämna åhörarplats.

10:34, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu fortsätter förhandlingen; åklagaren berättar att de två åtalade i början av september får veta att Missing People ska ut och leta efter Gabriel vid Klåvet den 3 september, alltså det område där de ska ha eldat upp bevis.

11:02, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Ytterligare ett avlyssnat mobilsamtal spelas upp. 22-åringen ringern en kompis den 3 september. "Jag behöver bara en timma av din tid", säger 22-åringen. Han har då tagit sig från Jönköping till Skövde och behöver nu någon som kan köra honom i bil. Färden ska enligt åklagaren gå till Filsbäck utanför Lidköpíng och det område där de eldat upp bevis. 22-åringen tar sig dit tillsammans med 21-åringen för att se till att städa upp på brandplatsen. Både 22-åringen och 21-åringen stänger av sina mobiltelefoner under den här resan, de misstänker nu att polisen avlyssnar dem.

11:10, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: När de två är ute i skogen för att städa upp på brandplatsen så uppmärksammas de av en hundägare. Hon reagerar på två män som försöker gömma sig i skogen, och hon kommer senare höras som vittne. Åklagaren uppger att 22-åringen hämtat mordvapnet - kniven - på brandplatsen vid Klåvet och sedan har de kört till en annan plats i Lundsbrunn för att göra sig av med den.

11:14, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Kompisen som kört dem i bil har nu sett ett inlägg på Missing Peoples facebook-sida. Han berättar för 22-åringen i ett telefonsamtal att en kvinna skrivit i facebook-kommentarerna att hon sett två män ute i skogen. Hon uppmanas att ringa polisen. Kompisen till 22-åringen: "Jag tänkte bara, fan det är ju ni. Ni såg säkert nån kärring med hund där..Då vet du, hej!"

11:17, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu ett samtal där 22-åringen ringer till sni mamma: "Oavsett vad som händer med mig...jag skiter i dig morsan...du är jord för mig mamma..."
"Jag älskar dig vad du än säger, svarar mamman"
Han är mycket upprörd på sin mamma, att hon valt andra framför sin son. Det framgår att 22-åringen är berusad under samtalet.
Mamman: "Du gjorde saker som inte var okej, du har stulit för mina grannar, du är så stor i mun.."

11:25, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 22-åringen ringer en kompis den 24 september, då har Gabriel hittats död men 22-åringen har ännu inte grpipts: "Jag drömde om Gabriel i natt. Jag drömde att jag träffade honom och han sa Hjälp mig! Vad ska jag göra? "
I ytterligare ett samtal som 22-åringen ringer till sin pappa diskuterar de om de ska gå på Gabriels begravning. De skrattar under samtalet och 22-åringen säger att han inte tycker synd om Gabriel: "Den enda det är synd om är hans son som är utan fader".

11:31, 23 January 2014


Det är ett stort säkerhetspådrag vid tingsrätten idag Foto: Pernilla Wadebäck

Det är ett stort säkerhetspådrag vid tingsrätten idag Foto: Pernilla Wadebäck

11:39, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu vill åklagaren visa hur våldsbenägen 22-åringen är. Det gör hon genom att spela upp ett mobilsamtal där 22-åringen ringer en kompis och beskriver hur han misshandlat och rånat personer. Under samtalet "googlar" de 22-åringens namn på internet. De börjar prata om mordet på en mariestadsbo som knivdödades och förblödde år 2009. 22-åringen dömdes för det brottet till grovt vållande till annans död. Mannen som dödades hade enligt 22-åringen talat illa om hans pappa. 22-åringen känner ingen ånger, säger han i samtalet.

11:48, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: I ett annat samtal kommer åter mordet på mariestadsbon upp. 22-åringen och den han pratar med skrattar och säger något i stil med att man inte ska titta snett på fel person; "Det gjorde ju han i Mariestad och där ser vi hur det gick..."

11:50, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu är det lunchpaus och förhandlingen kommer återupptas strax efter klockan 13. Då inleder de bakom stängda dörrar när åklagaren tar upp de delar ur förundersökningen som är sekretessbelagda. Jag fortsätter liverapporteringen här ca kl 13.30!

11:59, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: PS: Har ni frågor så kan ni passa på att ställa dem nu.

11:59, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Förhandlingen är igång igen efter lunchuppehållet och man har bakom stängda dörrar gått igenom bland annat den rättsmedicinska delen. Det är fullt med åhörare utanför säkerhetssalen.

14:02, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Här kan ni lyssna på ett ljudklipp där kammaråklagare Jenny Karlsson tidigare idag berättade om det viktigaste beviset hon har mot den mordåtalade. En bild som 22-åringen tog med sin mobil på det svårt skadade offret. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5761102

14:04, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Alla är på plats inne i salen och nu pratar målsägarbiträdet Christina Andrén om hur de närmast anhöriga till Gabriel Holmdahl påverkats. Framförallt hade Gabriel mycket kontakt med sin halvbror. Andrén beskriver en familj som trots en del svårigheter haft en nära kontakt. Målsägarbiträdet kräver ett skadestånd på 50 000 kronor till var och en av de sex anhöriga som hon företräder.

14:21, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Advokat Monika Behm som försvarar den mordåtalade 22-åringen berättar kort om vad hennes klient menar hände den 14 augusti: Gabriel drog kniv och gjorde utfall mot 22-åringen, och 22-åringen drog då själv kniv. Eftersom 22-åringen varit inblandad i knivslagsmål förut så ville han undvika att bli indragen i en polisutredning. Han tog ett kort på Gabriel och drog in honom i buskaget och lämnade platsen. 22-åringen bär alltid en kniv på sig "Att bära kniv är som att bära sin mobil". 22-åringen hade inte för avsikt att döda Gabriel utan bara försvara sig själv. Han och offret var nära vänner. Att han tog en bild förklarar advokaten med att han ville ha den för att visa för polisen när han i ett senare skede tänkt överlämna sig till polisen.

14:29, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu advokat Staffan Uvabeck som företräder de 21-åring som misstänks för medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling: Min klient väntar i bilen medan 22-åringen och Gabriel går iväg för att göra upp en narkotikaaffär med benzotabletter. Efter en kvart återkommer 22-åringen och berättar att det uppstått bråk. 21-åringen frågar inte vad som hänt men ser att kompisen är blodig. Han ombeds ta med en bensindunk - det är hela tiden 22-åringen som ger direktiv om vad som ska göras - han köper ytterligare ett simkort på Statoil på uppdrag av 22-åringen. De åker till Klåvet där 22-åringen eldar upp en del kläder, min klient håller sig därifrån. 21-åringen bestrider att han på något sätt varit delaktig i mordgärningen, hans roll har varit försumbar. Han har inte haft någor uppsåt eller kunnat förutsäga vad som skulle hända mellan Gabriel och 22-åringen. Min klient har enbart handlat på uppdrag av 22-åringen. Han har inte aktivt medverkat och ska därför inte fällas på punkten skyddande av brottsling, säger Uvabeck.

14:35, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Dags för 22-åringen att med egna ord berätta inför tingsrätten och en fullsatt åhörarläktare. "Jag bestämde träff med Gabriel för att köpa tabletter för en annan persons räkning, vi träffas vid Netto i Lidköping" "Jag fick förfrågan igen att köpa tabletter åt en person så jag bestämmer träff igen med Gabriel, jag träffar honom, vi kramas och går en sväng för att prata"

14:41, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 22-åringen om vad som hände då Gabriel dödades: "Han börjar gapa på mig att jag försöker blåsa honom. Jag blir överraskad,vi har bråkat förut men inte på ett så våldsamt sätt. Han tar fram kniv och jag hoppar undan. Jag tar fram min egen kniv och sticker till honom - han faller till backen och jag fick panik. Jag tar kort på Gabriel och tar in honom en bit i dungen, tar kniven hans och slänger den i en soptunna. Jag tar en näve tabletter och kommer inte ihåg så mycket sen..." 22-åringen uppger att han ville ange sig direkt men på grund av familjeskäl bestämde han sig för att inte göra det förrän längre fram i tiden.

14:45, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Kammaråklagare Jenny Karlsson frågar nu ut 22-åringen. Det handlar bl a om ett telefonsamtal tidigare samma dag som Gabriel dödades. I samtalet har 22-åringen sagt "Du ska få läsa i tidningen imorgon vad jag gjort mot Gabriel". Detta är inget som 22-åringen känns vid; "Det låter ju helt stört att säga så", svarar 22-åringen i rättssalen.

15:00, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Hur är stämningen när du och Gabriel träffas? frågar åklagaren. "Den är normal", svarar 22-åringen.
22-åringen och Gabriel ska göra en affär och går undan på en industritomt. Åklagaren pressar 22-åringen på var tabletterna tagit vägen och pengarna. 22-åringen säger att han inte fick några tabletter och vet ej var pengarna tagit vägen. Den medåtalade har uppgett i förhör att när 22-åringen kom tillbaka till bilen så hade han mellan 150-200 tabletter med sig.

15:04, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Varför skulle Gabriel påstå att du försöker blåsa dig? undrar åklagaren. Ni har ju tidigare under dagen gjort affärer... Vad händer sen? "Han börjar putta på mig, han drar fram en kniv, säger 22-åringen. Han hugger emot mig."

15:06, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Gabriel träffar 22-åringen med kniv men det blir bara en rispa i skjortan, säger 22-åringen. "När jag fattar att det inte finns någon annan utväg så drar jag min egen kniv..." Åklagaren ber 22-åringen beskriva kniven och han måttar med händerna ungefär 20 centimeter.

15:09, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Åklagaren: Två, tre hugg träffar säger du - var? "Jag minns bara framifrån, till slut faller han ihop i backen"

15:10, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu handlar det om det kort som 22-åringen tog med sin mobil. Åklagaren förklarar att enligt rättsläkaren var Gabriel inte död då kortet togs: "Hade han levt så hade jag hjälpt honom, då hade jag ringt efter ambulans. Jag är säker på att han är död, han ligger still." säger 22-åringen.

15:12, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Hur kan det vara självförsvar om det är åtta skador på Gabriels kropp? Det är flera hugg i ryggen, nacken, skulderbladen...Hur kan det vara självförsvar att hugga någon i ryggen? frågar åklagaren gång på gång. Enligt henne har offret fått fler knivhugg efter det att 22-åringen tagit bilden och att Gabriel fortfarande var i livet när bilden togs. 22-åringen minns bara två-tre hugg och har ingen förklaring till skadorna. "Har ingen aning, det måste ha varit i tumulten."

15:17, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nära anhöriga till Gabriel klarar inte att lyssna på när åklagaren går in på hur Gabriel dödades. De har lämnat åhörarplats. Samtidigt bedyrar 22-åringen att han och Gabriel inte hade något otalt med varann. 22-åringen hävdar att Gabriel hade en morakniv som 22-åringen tar med sig från platsen och slänger i en soptunna - kniven har aldrig återfunnits.

15:20, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Innan 22-åringen går tillbaks till bilen där hans kamrat sitter och väntar tar 22-åringen en näve tabletter och det är så han förklarar att han inte minns särskilt mycket av kvällen. Åklagaren Jenny Karlsson påpekar att detta är upgifter som han INTE lämnat i förhör. "Jag väljer att säga det här i rätten, min flickvän gillade inte att jag tog droger"

15:25, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 22-åringen säger att han är chockad och inte minns. Trots det så åker de till Mc Donalds i Lidköping och äter, dessutom så återupptar 22-åringen en sms-konversation med en person för att försöka sälja den dator som de ska ha kommit över vid ett rån i Skövde tidigare samma dag. Åklagaren: "Ni pratar om datorns prestanda samtidigt som du är i chock? "

15:28, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Åklagaren går nu in på hur de två männen undanröjer bevis. Vid första tillfället eldar 22-åringen upp sin skjorta och sina skor och sin kniv. Han återvänder vid ett senare tillfälle för att städa upp på platsen eftersom Missing people ska söka i området. Detta är inget som han förnekar.

15:38, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu går hon in på flera samtal som 22-åringen ringt och som spelades upp i rättssalen: Du sa i ett samtal att du drömde om Gabriel och att han sa "hjälp mig", sa Gabriel så i verkligheten? Nej, i drömmen, svarar 22-åringen.

15:41, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Åklagaren: I ett samtal med en 16-årig släkting vägleder du honom att ta till våld. Du säger i det samtalet att du inte ångrar att du dödade xx i Mariestad 2009, du beskriver också hur du slagit sönder knäskålarna på en person...Är det lämpligt att säga så här till en 16-åring?
Nej, svarar 22-åringen, det ångrar jag nu, så här borde jag inte ha sagt.

15:46, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Din flickvän och du träffas den här kvällen, hon märkte inget konstigt med dig? Hon märkte inte att du var chockad? Hur kan det komma sig? undrar åklagaren.
Jag var lugn av benzo, svarar 22-åringen.

15:49, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Målsägarbiträdet Christina Andrén ställer ingående frågor om vad som hände när 22-åringen och Gabriel möttes på kvällen. "Hur föll han ihop? Hur högg du? I vilket skede blev du chockad?
22-åringen har svårt att svara.
"Du tar ju en bild på Gabriel, som jag uppfattar det så har han ögonen öppna - tror du i alla fall att han är död då?
Att bilden togs förklarar han med att han skulle spara den för att senare ange sig till polisen. "Varför raderar du då bilden? undrar målsägarbiträdet...
"Jag visste att polisen kunde återskapa den" svarar 22-åringen.
Det märks tydligt att åhörarna i rättssalen inte köper 22-åringens märkliga förklaring.

15:53, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Några sista frågor från advokat Staffan Uvabeck till 22-åringen avslutar förhöret. Han vill veta om hans klient köpt sim-korten på uppdrag av 22-åringen. Därmed är förhöret med 22-åringen avslutat. Nu 20 minuters paus och sedan dags för förhör med den medåtalade.

15:56, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Åklagare Jenny Karlsson riktar sig nu mot 21-åringen som är misstänkt för medhjälp till mord. Hon undrar över de samtal 22-åringen ringde när de tillsammans åkte i bilen. Ett samtal som gäller Gabriel har 21-åringen beskrivit i förhör som "mindre trevligt". Åklagaren: Vad menar du med mindre trevligt? Det kan jag inte förklara, säger 21-åringen.

16:31, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu uppger 21-åringen att han tagit de 15-20 tabletter som de köpt av Gabriel tidigare på dagen. "Och du har kört bil efter det" undrar åklagaren förvånat.
Ja...
Sen vill 21-åringen ha mer tabletter, säger han, och därför stämmer de träff med Gabriel på nytt. Åklagaren tycker det är väldigt märkligt att 21-åringen i så fall inte gör upp affären själv med Gabriel.

16:35, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 22-åringen och Gabriel är borta i 15-20 minuter. När han kommer tillbaka till bilen visar han för 21-åringen att han är blodig på händerna. Han har tagit av sig skjortan och virat den runt händerna. 22-åringen har också med sig 130 tabletter och med blodiga händer sitter han i bilen och räknar dem. "Vad tänker du om att din kompis är blodig på händerna?" "Jag tänkte att de hade haft nåt bråk". Åklagaren ifrågasätter varför 21-åringen inte frågar vad som hänt med tanke på situationen.

16:39, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: De två åker till Skara där 22-åringen tvättar av blodet på sina händer och får låna kläder av 21-åringen. Även 21-åringen byter klädere. De tar med en bensindunk och vänder tillbaka mot Lidköping. 21-åringen tankar bensin i dunken och köper ett sim-kort till mobil. 21-åringen gör som han blir tillsagd och ställer inga frågor om varför till sin kamrat. "Jag tyckte det var lite konstigt" säger han gång på gång.

16:44, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Åklagaren undrar om 21-åringen ser vad som eldas upp ute i skogen vid Klåvet. "Kläder och skor", svarar han. Han uppger att han inte sett någon kniv och att kläderna låg i en plastpåse när de tände på. Sen var 21-åringen hungrig och de fortsatte färden till Mc Donalds i Lidköping.

16:47, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: När förstår du att Gabriel är död? frågar åklagaren. "Dagen efter, jag förstod det på vad xx berättade på hans sätt och allt vi gjorde". Varför förstod du inte redan samma dag när ni eldade upp blodiga kläder? Hon får inget klart svar på den frågan.

16:50, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Den 3 september återvänder de två åtalade till skogsområdet i Klåvet. Då har de stängt av sina mobiler eftersom de misstänker att polisen har span på dem.

16:53, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Målsägarbiträdet frågar nu ut 21-åringen: Här kommer din kamrat tillbaka till bilen själv med blodiga händer, och du undrar inte var Gabriel är? Nej...
När ni sen åker i väg med de här blodiga kläderna och en bensindunk - du tänker inte på det heller? Nej...

16:57, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 21-åringens advokat Staffan Uvabeck vänder sig nu till sin klient och undrar hur pass väl han kände Gabriel och även om 22-åringens relation till Gabriel. 21-åringen berättar att han kände till Gabriel och ansåg att Gabriel och 22-åringen var bra vänner.

16:59, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: 21-åringen gör som han blir tillsagd av 22-åringen och han har inga problem med det, säger han. Det blir då spridda skratt och huvudskakningar bland åhörarna.

17:02, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Advokaten undrar också hur 21-åringen reagerade när kompisen kom tillbaka till bilen med blodiga händer. "Han sa att de hade bråkat" säger 21-åringen som alltså nöjde sig med det och frågade inte mer. När de eldar upp de blodiga kläderna undrar advokaten igen varför han inte ställde frågor. "Jag ville nog inte det, även om det var skumt"

17:07, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Advokat Uvabeck: Och när du förstod dagen därpå att Gabriel var död hur förstod du det? "Jag såg det på xx. Han sa också att de hade bråkat och dragit kniv"

17:08, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Förhöret är slut och så också den här förhandlingsdagen. Imorgon klockan nio kommer man påbörja förhör med flera vittnen.

17:09, 23 January 2014

Pernilla Wadebäck: Tack för att ni följt med i vår direktrapportering!

17:10, 23 January 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".