Unga kvinnor löper störst risk att drabbas av sömnstörningar. Bild: Jonas Ekström/TT

Obetalt hemarbete orsakar sömnstörningar hos kvinnor

6:01 min

Antalet sömnstörda i Sverige är fler idag än tidigare. Det visar SCB:s undersökningar.
Hur sover du? Kommentera här.

Statistiska Centralbyrån har frågat svenskarna om sömn i många år. Under hela 80-talet låg sömnbesvären stabilt för både män och kvinnor, men i början av 90-talet började något att hända och idag är antalet sömnstörda mycket högre.

Torbjörn Åkerstedt är professor vid Stressforskningsinstitutet och han menar att det främst är unga kvinnor som löper störst risk att drabbas av sömnlöshet.

Sömstörningar rapporteras mer frekvent bland äldre, men själva ökningen är större hos yngre och då speciellt bland unga kvinnor.

– I samband med den finansiella krisen på 1990-talet så slimmades organisationerna och kraven på ett ökat ansvar ökade, samtidigt som arbetsbördan i hemmet för kvinnor fortfarande är stor, säger Torbjörn Åkerstedt.

Tredubbling bland unga kvinnor
Sedan 90-talet har det skett en fördubbling av sömnstörningar om man ser till befolkningen som helhet. Bland unga kvinnor har det skett en tredubbling.

Sömstörningar kan bland annat leda till ångest, problem med ämnesomsättningen och sjukdomar som diabetes.

– Vi kan även se att risken för demenssjukdomar ökar, förklarar Torbjörn Åkerstedt.

Professorn vid Stressforskningsinstitutet tycker att man bör söka hjälp om man har långvariga sömstörningar som påverkar det dagliga vardagslivet.

--Att sova mindre i perioder är inget konstigt men om man känner att det blir ett handikapp då bör man söka hjälp, säger han.

I veckan gräver vi i svenskarnas sömnvanor. Hur sover du? Kommentera här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista