Flyktingpolitik

VG-regionens flyktingenheter behöver resurser inom psykiatrin

Västra Götalandsregionen bör satsa mer resurser för att bemöta flödet av migranter som remitteras för psykiatrisk vård, anser experterna inom vården. 

– Det är ett dilemma och vi har lämnat in vår verksamhetsberättelse till våra politiker, förklarar Britt Tallhage som ansvarar för regionens flyktingenheter.

”Läget är som i början av 1990-talet”
På enheten för kris- och traumamottagningen har antal remisser 2013 varit högre än sammanslagen summa remisser för 20 år.

– Under Bosnienkriget till exempel i början på 1990-talet så rustades kommunerna, man gjorde särskilda insatser och tillsatte projekt och nu måste vården och kommunen börja tänka på liknande sätt, säger Britt Tallhage.

Krisen inom psykiatrin
Marie Louise Gefvert, som är chefen för den offentliga vården i Västra Götaland vill att det ska satsas mera inom psykiatrin.

– Det enklaste är att öka resurserna till psykiatrin, men vi bedriver inte den specialiserade psykiatrin. Jag är övertygad att det finns resurser om det finns underlag till det; det är bristen på psykiatriker som får sina konsekvenser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista