Bert Karlsson framför sitt ena asylboende, Stora Ekeberg utanför Skara. Här bor nära 400 personer just nu. Foto: Cristian Ölund/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Bert Karlsson vill ta över fängelset i Mariestad

"Jag är företagare och ser till behoven"
1:34 min

Entreprenören och mångsysslaren Bert Karlsson vill starta ännu ett asylboende. Han är nu intresserad av att öppna ett i gamla fängelset i Mariestad, som stått tomt sedan 2010.

Bert Karlsson tycker att gamla fängelset i Mariestad ligger i perfekt läge för att bli ett asylboende.

– De behöver ju lite närhet till centrum, man kan inte lägga ett asylboende i skogarna. Tänk dig själv: du blir satt långt ut i skogen utan att kunna röra sig. Det är ju hemskt. Och ska man gå in till stan är det ju en halvmil att gå, säger Bert Karlsson.

Men att bo i en cell två personer, hur mycket kan man röra sig då?

– Där bor du ju bara, sedan har du ju resten av ytorna, säger han.

Till salu sen 2010

Bert Karlsson driver idag fyra asylboenden runt om i landet- ett av dom är Stora Ekeberg utanför Skara. Men nu är alltså fler boenden på gång, bland annat visar han intresse för Gamla fängelset i Mariestad. Fängelsebyggnaden har stått tom och varit till salu sedan den sista fången lämnade hösten 2010. Nu uppges en köpare vara intresserad, en person som äger två andra fängelsebyggnader, i Norrland - och även där är det på gång att bli asylboenden signerade Bert Karlsson, om han vinner upphandlingen med Migrationsverket.

Och skulle läget bli akut är Bert Karlsson beredd, på en till två veckor skulle de kunna vara igång, även i Mariestad efter en vunnen upphandling, menar han.

Finns pengar i det

Men, vad är det som driver honom att öppna dom här boendena?

– Det är väl ganska enkelt - det finns ett behov. Jag är företagare och då ser man till behoven, säger han.

Och du tjänar bra pengar på det?

– Det finns pengar att tjäna, kanske, det beror på hur långa avtal man har. Men fram för allt ta bort alla de här halvkriminella personerna som är inne i branschen, som har ett enda syfte: att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Bert Karlsson.

När ett eventuellt köp kommer ske är ännu oklart, Specialfastigheter som äger fängelset har inte gått att nå under måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".