Forskaren Sara Thomée. Foto: Göteborgs universitet.

Intensiv mobilanvändning ger sömnsvårigheter hos unga

4:03 min

Unga personer som använder mobil och dator väldigt mycket löper större risk att drabbas av sömnsvårigheter, stress och psykisk ohälsa.

Forskaren Sara Thomée och hennes forskarkollegor vid Sahlgrenska akademin vid  Göteborgs universitet, har i fyra olika studier undersökt hur användning av dator och mobil påverkar den psykiska hälsan hos unga. Genom enkäter till över 4 000 unga i åldrarna 20-24 år och intervjuer med 32 unga höganvändare, har hon kunnat visa att ett intensivt användande av mobiltelefon och dator kan kopplas till både stress, sömnproblem och psykisk ohälsa.

– Det finns flera olika förklaringar till sambandet. En kan vara att det är så roligt att hålla på med datorn eller mobilen att man helt enkelt får mindre tid att sova på, men det kan också vara så att användningen motverkar nedvarvningen på kvällen och då ger höjda stressnivåer. Dessutom kan höganvändandet i sig vara ett uttryck för att man har ett stress- och kravfyllt liv, säger Sara Thomée.

Studierna visar bland annat att en frekvent mobilanvändning eller datoranvädning har samband med ökade sömnbesvär hos män samt med ökade depressionssymtom hos både män och kvinnor. Att ständigt vara tillgänglig påverkar hälsan:

– De personer som upplever mobiltelefonens ständiga tillgänglighet som stressande är de som i störst utsträckning rapporterar om mentala symtom. 

Vilan är viktig och att ta pauser, ta tid för återhämtning och sätta gränser för tillgängligheten är tre konkreta tips för som känner av problemen.

– Den tekniska utvecklingen har gått väldigt fort och det tar tid att anpassa sig. Vi kommer att utveckla hälsosamma förhållningssätt till tekniken.

– Tycker du att de är osunda nu?

– Det är nog väldigt olika, men eftersom det gått så fort har vi inte några gemensamma riktlinjer när det gäller hur många minuter per dag som kan vara hälsosamt eller liknande. Jag tro att vi behöver prata mer om det här, både hemma och i samhället.

Hör hela intervjun i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista