Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
VÄSTRA GÖTALAND

Ingen extrabudget för flyktingvård i regionen

2:45 min

Närhälsans flyktingmottagningar i Västra Götaland och Röda Korsets behandlingscenter i Skövde vädjar om extraresurser inom psykiatrin. Men enligt vårdbeställaren i regionen har det inte erlagts extraresurser för 2014.

– De som väntar på uppehållstillstånd har endast rätt till akutvård. Tyvärr finns det problem med bemanningen inom specialistpsykiatrin idag, berättar Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef i Skaraborg och Södra Älvsborg.

Röda korset skrev ett avtal i oktober 2013 med Västra Götalandsregionen för finansieringen av behandlingscentret i Skövde och den gäller för fem år framåt, oavsett inflödet av flyktingar i regionen.

– Det ger en bra grund för personer som befinner sig i Skaraborg och som behöver vård. Röda Korset eller Skaraborgs sjukhus tar hand om flyktingar som behöver specialistvård men det finns ingen extrabudget för detta. Det kan finnas resurser om man omprioriterar, men vi har redan lagt vår budget för 2014 och det är läget just nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista