1 av 6
Maj har erfarenheter från restaurang- och servicebranschen och det blev en självklarhet för henne att arbeta i våffelcaféet. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 6
Gösta varslades från Rörstrand efter flera decenniers arbete; nu tillverkar han ljustakar i verkstaden. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 6
Cecilia Lindström startade Ekebohuset först med egna medel. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 6
Tom tillverkar krukor, ljustakar och andra föremål av takplattor. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
5 av 6
Kristin har varit arbetslös i 20 år, men idag jobbar hon som sömmerska och tillverkar vetekuddar. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
6 av 6
Efter en lång tids arbetslöshet, ska Yvonne, som är gruppchefen i huset, äntligen få en anställning. Här tillverkar hon egna ljus. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Ny chans för långtidsarbetslösa i sociala företag

11 min

Arbetslösa i Skaraborg som har tagit över 450 ersättningsdagar, Fas 3:are, får möjlighet att bli delägare i Ekebohuset, ett socialt företag som sysselsätter dem enligt jobb- och utvecklingsgarantin.  

Deltagarna hänvisas till Ekebohuset via arbetsförmedlingen. Själva verksamheten håller hus i en gammal bensinmack i Vara, som drivs av Cecilia Lindström, som startade Ekebohuset med egna medel.

Efter 20 års arbetslöshet har Kristin lärt sig att sy och idag tillverkar hon vetekuddar som säljs i butiken.

– Jag har lärt mig att bli sömmerska från grunden. Jag har fått en ny chans!

Återvinna resurser
I verkstan tillverkas olika föremål av återvunnet material. Tom berättar om hans senaste karriär på ett företag som smälte plast.

– Jag blandade en massa kemikalier. Jag har varit arbetslös i 15 år men jag har en timanställning samtidigt som jag går här.

Gösta varslades från Rörstrand efter flera decenniers arbete och tillsammans med Tom tillverkar han krukor, ljusstakar och andra föremål som säljs i husets butik. Nu fixar han träspackel.

– Jag blev arbetslös årsskiftet 2005-2006. Jag var hustomten på Rörstrand, och gjorde i princip allting, säger han.

Återhämtade självförtroendet
Gruppchefen i huset, Yvonne, jobbade på Saab i Trollhättan hela sitt liv, tills hon blev uppsagd 2009. Hon läste olika kurser för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Men det hjälpte inte.

– Gymnasieutbildning har jag inte heller och då faller man bort direkt, jag har läst bokföring, datakurser och administrativ utbildning och när jag kom in i fas 3 var jag skeptiskt när jag skulle börja här. Självförtroendet sjunker som arbetslös men när jag började här så var mitt gamla jag tillbaka.

Bredvid entrén serverar Maj kaffe och våfflor. Det blev självklart för henne att jobba som servitris i huset med hennes erfarenheter från restaurang- och servicebranschen.

– Det var inte kul att bli arbetslös efter 18 år på Scan, men man får inte ge upp, säger en skrattande Maj som är till synes mycket positiv.

Socialt företag
– Det är helt vanliga människor som helt plötsligt är arbetslösa, och bara det är en ordentlig omställning. Den gamla synen på arbetslöshet fungerar inte idag eftersom jobben inom industrin försvinner och arbetsformer har förändrats. Det som var en attraktiv arbetare förr är de som har svårt att få jobb idag, säger Cecilia Lindström.

Det finns i Sverige drygt 300 så kallade sociala företag. På Arbetsförmedlingens hemsida beskrivs de som arbetsintegrerande verksamheter som förutom anställning eller delaktighet kan erbjuda ägande av företaget, vilket är precis målet med Ekebohuset som grundades helt på egna medel.

– Detta är tänkt att bli ett arbetskooperativ där den anställde ska bli en del av företaget och jag byggde den här verksamheten för att sedan skänka den till samhället, säger Cecilia Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista