1 av 5
Garaget hemma hos den blivande minkfarmaren brann ner till grunden. Foto: Torbjörn Axelsson
2 av 5
En molotovcoctail hittades en bit från det nedbrunna garaget. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
3 av 5
Vält gravsten på kyrkogård i Sandhem, där en anhörig till en minkfarmare ligger begravd. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll
4 av 5
Yxa inkastat genom fönster i vardagsrum. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
5 av 5
Yxa med texten "Första varningen". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
SKARABORGS TINGSRÄTT

Djurrättsaktivist erkänner mordbrand

Åklagaren: Det är en komplicerad utredning
1:50 min

Idag åtalades fem misstänkta djurrättsaktivister vid Skaraborgs tingsrätt för en rad brott. Bara i ett fall finns ett erkännande om brott.

Ingen av dem har har varit samarbetsvilliga och det har gjort att utredningen blivit mer komplicerad för polis och åklagare.

- Under förhören har vi fått ett erkännande vad gäller mordbranden och hur det har gått till, säger Sofia Karlsson till P4 Skaraborg. I övrigt har de inte varit pratsamma.

Det är en kvinna i 20-årsåldern som erkänt brottet där en blivande minkfarmare fick garaget nedbränt på sin gård utanför Lidköping. Kvinnan och två män har suttit häktad en längre tid i väntan på åtalet. Ytterligare en man och en kvinna misstänks för brott, men de har enligt åklagaren agerat mer i periferin och har därför inte varit frihetsberövade.

Tre av de åtalade greps redan i november 2012 efter ett minkutsläpp i Lundsbrunn men släpptes i väntan på åtal.

- Då hade vi ingen aning om vad som skulle följa, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

2000 sidor

Förundersökningen som åklagaren lämnade in till Skaraborgs tingsrätt är på drygt 2000 sidor och omfattar en mängd brott. Där framgår också att polisen spanat en längre tid på flera av de misstänkta innan gripandet den 15 oktober i fjol.

- I somras tyckte vi att vi hade så pass mycket att vi kunde börja spana aktivt mot dem, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Hon berättar att många av de som drabbats av brotten tagit mycket illa vid sig.

- Det är en väldig kränkning när någon kastar in yxor i bostaden eller går på gravar, säger Karlsson.

"Stoppar mig inte"

Trots det så håller en av de som utsatts för brott just nu på att färdigställa sin anläggning för minkuppfödning utanför Lidköping.

- Det som hänt är inget som stoppat mig men det tar mycket ork, säger han till P4 Skaraborg.

Mannens garage totalförstördes i en brand i juni i fjol. Även mannens anhöriga har utsatts för brott och en släktings gravplats i Sandhem skändades då flera av de åtalade misstänks ha grävt en grop i graven.

När det gäller mordbrand så är minimistraffet två års fängelse, detsamma gäller för allmänfarlig ödeläggelse vilket tre av de åtalade misstänks för förberedelse till.

När det gäller mordbrand så är minimistraffet två års fängelse, detsamma gäller för allmänfarlig ödeläggelse vilket tre av de åtalade misstänks för förberedelse till.

Rättegången inleds den 29 januari och beräknas pågå i nio dagar vid Skaraborgs tingsrätt. 14 målsäganden finns i det här fallet och de kommer företrädas i rätten av advokat Thomas Bodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".