Psykologen Marianne Stoltz tycker att sömnläkemedel är en kortsiktig lösning på ett komplext problem. Bild: Christopher Johansson/Sveriges Radio

KBT effektiv mot sömnstörningar

"Det gäller att bryta vanor"
4:37 min

Invånarna i Västra Götaland äter mest sömnmedel och lugnande i Sverige, enligt statistik från regionen. Psykoterapi, stresshanteringskurser och KBT-behandling, kognitiv beteende terapi, är exempel på andra sätt att hantera sömnstörningar.

Marianne Stoltz, psykolog på Psykoterapi institutet i Skara, menar att läkemedel sällan kan vara hela lösningen på ett så komplext problem som dålig sömn.

– Det kan vara en del av en behandling men man behöver göra mer för att ändra sin livssituation, säger hon.

En behandlingsmetod är kognitiv beteende terapi, KBT, som syftar till att hitta strategier och hitta lösningar på problem som kan ligga till grund för exempelvis sömnlöshet.

– Just KBT är i ropet nu och går ut på att patienten tillsammans med en erfaren psykoterapeuft går igenom invanda tankemönster, säger Marianne Stoltz.

KBt kräver en hel del av den som söker hjälp.

– Alla är i grund och botten vanemänniskor. Här handlar ddet om att bryta dessa vanor och hitta strategier för att bättre hantera sin verklighet och upplevda problem, säger Marianne Stoltz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".