Skövde slakteri har fått flera högdräktiga kor skickat till sig under den senaste tiden. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg.

Dräktig ko kalvade på Skövde slakteri

Länsveterinären: Kan vara svårt att se att ett djur är dräktigt
1:29 min

Skövde slakteri har den senaste tiden tagit emot flera högdräktiga kor. En av korna har även kalvat inne på slakteriet. Elisabeth Mustonen, länsveterinär på Länsstyrelsen i Skara säger att det kan vara svårt att se på korna att de är nära födseln.

– Det kan vara svårt att se att ett djur är dräktigt, speciellt eftersom det handlar om stora djur. Korna kan också visa brunst vilket gör att man inte tror att de är dräktiga och så skickar man dem till slakt och så visar det sig att de är dräktiga. Det kan krävas en veterinärundersökning för att se det även om de är långt gångna, säger hon.  

Fram tills fyra veckor innan dräktighet får kossorna skickas till slakteriet. Men senare än det blir de så stressade av transporten att det kan göra att förlossningen sätter igång. Innan dess får korna alltså slaktas, något som dock är mindre vanligt.

– Ja, det kan ju hända om man inte vet att djuret är dräktigt. Men i vanliga fall vill man ju ha kalven, säger Elisabeth Mustonen.

Skövde slakteri har nu anmält djurägarna till Länsstyrelsen. Elisabeth Mustonen känner inte till de specifika fallen men säger att i värsta fall riskerar djurägarna fängelse eller böter.

– Om det anmäls till Länsstyrelsen så är det för att man misstänker att man inte följer djurskyddlagen. Isåfall tar vi kontakt med djurägaren för att få en förklaring, och kan också göra en kontroll hos dem. Sen kan det också anmälas till åklagare och då kan man få böter eller fängelse för brott mot djurskyddslagen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".