Foto: John Alexander Sahlin/TT
MALMÖ

Stor rättegång om bluffakturor måste göras om

Det stora bedrägerimålet kring blufföretaget 118 108 måste göras om från början. Det har lagmannen vid Malmö tingsrätt Eva Wendel Rosberg beslutat.

Enligt Eva Wendel Rosbergs beslut var rätten jävig och domaren har avsatts.

– Hela rätten är utjävad. Det gäller de två juristdomarna och de fyra nämndemännen, säger Lennart Strinäs, chefrådsman vid Malmö tingsrätt, till TT.

Rätten kommer bytas ut
Det var i helgen som det började spekuleras om att rätten skulle komma att bytas ut och rättegången tas om från början.

Efter det har det kommit fram att en av domarna lagt en lapp till åklagaren med en alternativ brottsrubricering. Något som skulle kunna tolkas som att han tagit ställning i skuldfrågan innan rättegången var avslutad.

Försvarssidan åberopade jäv och i dag fattade domstolen beslutet att hela den jättestora rättegången görs om från början.

Skickade bluffakturor
Rättegången inleddes i oktober i fjol. 22 personer står åtalade för att ha försökt lura pengar av 438 personer genom att skicka bluffakturor till dem. Ett sjuttiotal drabbade från hela landet har hittills hörts i rätten.

Inga Bergkvist från Hjo var en av dem som fick ett märkligt samtal från företaget. En man påstod att hon hade beställt ett så kallat guldpaket.

– Han var fräck helt enkelt och påtalade att jag var dum i huvudet nästan. För att jag inte hade kommit ihåg att jag hade beställt detta, säger Inga Bergkvist.

Påstående om "guldpaket"
Mannen i telefonen påstod att Inga hade ingått i ett så kallat guldpaket som skulle kosta henne över 20 000 kronor, men han ville då vara snäll och kunde istället få ner kostnaden till cirka 7 500 kronor.

Men Inga stod på sig och sa att hon inte hade ingått i något guldpaket men mannen fortsatte och till slut så kom det både faktura och inkassobrev med posten.

– Jag var fullständigt ursinnig alltså! Det var tur att folk inte hörde vad jag sa då. Jag var riktigt arg.

Kontaktade polisen
Hon kontaktade polisen som förklarade vad hon skulle göra. Inga Bergkvist skrev aldrig på några papper och behövde aldrig betala någon faktura.

Företaget ska ha lyckats lura till sig 4,3 miljoner kronor från människor på liknande sätt. 

I Skaraborg har sammanlagt över 30 personer råkat ut för blufföretaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista