Foto: Arkivbild

Neddragningar på Scan i Skara - ett rykte?

Mikael Ringqvist, facket: Varit rykten i flera års tid
2:00 min

Livmedelsbranschen har varit tuff i många år. Men medieuppgifterna på onsdagen om att 100 jobb hotas på Scan i Skara avfärdas just nu som rykten. Ordförande för den lokala livsmedelsklubben, Mikael Ringqvist, säger att det inte är någon idé att ta ut något i förskott.

– Ett rykte är ett rykte, vi vet inget om det här så länge. Vi kan ju aldrig springa på alla rykten som försigår här. Det har ju varit rykten här under flera års tid, det går inte att lyssna på allt sånt, säger Mikael Ringqvist.

Just nu jobbar runt 440 personer på Scan i Skara. För bara några år sedan bantades det rejält och 300 fick lämna fabriken. Efter det tändes hoppets låga på nytt när man började stycka rapsgrisar, något som enligt Mikael Ringqvist inte föll ut så väl man trodde och branschen fortsätter nu att svaja.

Skulle styckningen avvecklas är det drygt 100 personer som riskerar att bli av med jobben i Skara, men hur det blir är alltså ännu oklart.

Utveckling inom livsmedelsbranschen är tråkig, tycker Mikael Ringqvist:

– När man började här en gång it iden så trodde man ju aldrig att det skulle ske så här. Man har ju alltid trott att Skara skulle vara en stark anläggning, säger han.

Men Fredrik Nordström, kommunalråd, tror trots ovissheten att Skaras ställning inom livsmedelsbranschen kommer stå sig fortsatt stark, om än på ett annat sätt:

– Hela Skara och Skaraborg går igenom en stor omställning, där vi kanske går mer mot utveckling av produkter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".