Skövdeforskaren Yüksel Peker är nu nära svaret på frågan om användning av sovmask kan minska risken för att hjärtopererade får nya hjärtproblem. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg, Sveriges Radio.

Vanligt med sömnapné bland hjärtsjuka

14 min

Två av tre patienter med kränskärlssjukdom som genomgår ballongsprängning eller bypassoperation lider av sömnapné, visar forskning vid Skaraborgs sjukhus.

I en nära tio år lång unik studie har docenten Yüksel Peker med sina medarbetare visat att två tredjedelar av de patienter som genomgått ballongsprängning eller bypass-operation har sömnapné. En stor del av patienterna har inte själva varit medvetna om apnén, utan har fått veta det i samband med att forskargruppen aktivt undersökt saken. 

– När jag gjorde min specialisttjänstgörning på 90-talet började jag fråga dem som kom in på akuten med hjärtinfarkt och annat om de snarkade  och om de var trötta på dagen. Efter att ha remitterat en del av dem och fått veta att de hade sömnapné blev jag helt fast. Efter det har det blivit rätt mycket, ler han.

Mellan december 2005 och november 2010 har sammanlagt 662 patienters sömnmönster registrerats. Resultatet: 64 procent av dem hade sömnapné.

– En tredjedel av dem visste inte om det själva. Hade det inte varit för att vi aktivt screenat dem så hade vi kanske upptäckt fem procent av dem.

– Hur farligt är sömnapné?

– Vi tror att det är farligt. Vi har patienter som har två minuter långa andningsuppehåll när de sover. Andra har kortare, men kan då ha upp emot 800 uppehåll under en natt. Det är klart att blodtrycket blir instabilt och hjärtfrekvensen varierar stort. En del klarar det här bra, men man inte kan gå med sånt här obehandlat hur länge som helst.

Nu är frågan om behandling i form av användning av sömnmask  kan minska de här patienternas risk för tidig död, hjärtinfarkt, slaganfall och behov av nya operationer. Om ett par månader väntas resultaten vara färdiganalyserade:

– Jag hoppas att resultaten, oavsett vad de visar, leder till en ökad medvetenhet när det gäller hjärtpatienter och sömnapné, att man tar det på allvar som en riskfaktor. Sedan måste det naturligtvis till fler studier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista