Varas kommundirektör Gert Norell berättar att besökarna måste gå genom receptionen numera. Foto: Lisa Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Politikerhot ger minskad tillgänglighet

1:22 min

Många politiker hotas. Det visar en undersökning som Sveriges kommuner och landsting presenterar idag. Hoten leder bland annat till att kommuner väljer att minska tillgängligheten, bland annat i Vara.

I var tredje kommun har politiker och tjänstemän utsatts för våld och hot. Och det här får nu konsekvenser för tillgängligheten - i Vara kommun har hoten lett till att strikta besöksregler nu införs.

– Det har varit hot mot våra politiker, via mejl eller telefon, säger Varas kommundirektör Gert Norell.

Skärpt säkerhet
Hela 33 procent av de kommuner som svarat på enkäten från Sveriges kommuner och landsting uppger att det förekommit hot och våld. Flera fall har inträffat i Skaraborg den sista tiden, och i Vara passar nu kommunledningen på att skärpa säkerheten.

Inte som förr
Samtidigt visar undersökningen att 4 av 10 kommuner inte har en handlingsplan för att hantera hoten när de kommer. För Varas del blir nu öppenheten inte densamma som förr.

– Man kan inte bara komma in från gatan och gå runt i lokalerna längre. Besökarna måste gå genom receptionen. Det är få myndigheter och företag där man bara kan kliva in. Vi har värdefull utrusning och information som kan försvinna. Vi vet ju inte vad människor har för syfte när de kommer in här, säger Gert Norell.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista