Annica Sjökvist har narkolepsi. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
SÖMN

Annica lever med narkolepsi

5:18 min

Att inte kunna sova sätter sina spår. Det har 25-åriga Annica Sjökvist fått erfara efter att hon drabbades av narkolepsi för några år sedan, vilket gör att vaknar flera gånger varje natt och är väldigt trött. Hon fick det av vaccinet mot svininfluensan.

För Annica har narkolepsin satt sina spår i vardagen.

– Jag har ju restriktioner när jag kör bil så jag kör inte långa sträckor och det är sällan jag kör landsväg. Det är mest i stan, säger hon.

Flera gånger om dagen tar hon tupplurer för att orka med allt och efter jobbet så blir det inte mycket mer gjort, som hon förklarar det. Enligt vårdguiden.se så är narkolepsi en sjukdom som uppstår när hjärnan inte har tillräckligt med de ämnen som gör att du håller dig vaken. Du kan somna helt okontrollerat när som helst.

Blev ifrågasatt
För Annica blev sjukdomen en helt klart oinbjuden gäst, för hon ville helst inte ta något vaccin när utbrottet av svinfluensan slog till. Men trycket från omgivningen blev för stort.

– Eftersom jag jobbar inom vården så blev det väldiga ifrågasättningar när jag inte ville ta det, säger hon.

– Jag kan ångra att jag inte stod på mig mera men jag är inte bitter. Jag är ju inte ensam drabbad och det är ju en liten tröst också.

Hela intervjun med Annica får du om lyssnar på ljudklippet här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista