Landslagsryttaren Johan Lundh från Floby besökte P4 Morgon och pratade om kommande säsong. Bild: Lisa Andersson/Sveriges Radio

Landslagsyttaren Johan Lundh har blivit uttagen till utmanargruppen

Jag har blivit en mycket stadigare ryttare med åren
7:26 min

Vid jul tävlade han i Globen för första gången i Stockholm International Horse Show. Konkurrensen var stenhård, den absoluta världstoppen fanns på plats. Johan Lundh, hoppryttare från Floby, tävlandes för Lidköpings ridklubb, red hem en sjätteplats och nu är han uttagen till landslagets utmanargrupp.

Det går bra nu, hästarna är i form och Johan Lundh är dessutom nominerad till bästa manliga idrottare på Skövdes idrottsgala.

– Jag har väldigt bra material även om hästarna fortfarande är unga.

Johan Lundh tillhör Sverigeeliten, han är uttagen till utmanargruppen vilket betyder att han bara är ett steg från från spetsgruppen, den absolut högsta gruppen inom svensk hästhoppning.

– Nu väntar nationshoppningar, då jag kommer att åka utomlands och tävla med det svenska landslaget.

Inom ridsporten så är det inget konstigt att ryttaren tävlar på flera olika nivåer samtidigt.

– Det tar tid att utbilda en häst så det är inget ovanligt att jag ena helgen deltar i en liten lokaltävling i Skara med en häst och nästa helg en grand prix-tävling med en annan.

Johan Lundh ser positivt på framtiden.

– Jag har blivit en mycket stadigare ryttare med åren och nu har jag bra hästar på gång. Jag räknar med att de ska bli ännu bättre om jag sköter mig som ryttare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".