Peter Eriksson, VD på möbeltillverkarföretaget Möbelboning välkomnar att arbetsmiljöverket gör inspektioner.

Många olyckor och skador - nu granskas tillverkningsindustrin

1:44 min

Tillverkningsindustrin drabbas hårdare än många andra branscher av skador. Därför ska arbetsmiljöverket nu granska 1000 tillverkningsföretag i södra Sverige.

– Det är jättebra, kanon. Vi hade besök från arbetsmiljöverket för ett och ett halvt år sedan. Man får tips och hjälp med saker. De kanske säger "Det är okej, men tänk på det här också". Då får man ju också lite större trygghet i att det man gör är någorlunda rätt, säger Peter Eriksson, VD på möbelföretag i Tibro.

Tillverkningsindustrin är mer utsatt för skador och sjukdomar än andra branscher i stort. Emma Rengbo, inspektör på arbetsmiljöverket, förklarar varför.

– De här företagen är ju äldre företag. Man kanske har funnits länge och har maskiner som har några år på nacken och kanske inte har skydd i den utsträckningen en modern maskin kanske skulle ha.

Och olyckor sker - fem fler per 1000 anställda och år inom tillverkningsindustrin jämfört med andra branscher. Peter Eriksson minns en olycka speciellt, den allvarligaste på hans företag:

– Vi hade för några år sedan en kille som körde fingrarna in i en fräs. Han hade stått och kört en pall och på sista och nästa sista biten, då började han fundera på vad han ska göra i nästa moment och tappade koncentrationen för en sekund, säger han.

Han påpekar därför att även hur bra och säkra maskiner man än har är det just medvetenheten som är det allra viktigaste för att undvika skador, något dom hela tiden försöker jobba aktivt med:

– Vi tänker mer på arbetsmiljö idag än vi gjorde för 15 år sen. Gubbarna är också mer medvetna, det är jättebra. Bara medvetenheten, att man tänker på det är bra, säger Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista