Lisa Gerenmark arbetar för Svenska kyrkan i Falköping. Foto: Jenny Josefsson Sveriges Radio P4 Skaraborg
FALKÖPING

Svenska kyrkan ger stöd till somaliska föreningen

2:06 min

Efter attacken mot somaliska föreningen i Falköping, då hakkors och rasistiska slagord sprayades i lokalen, planerar föreningen nu en manifestation mot hot och rasism. Svenska kyrkan kommer att medverka för att ge sitt stöd.

– Det är viktigt att vi som människor att visar att det här är inte okej, säger Lisa Gerenmark, som är kyrkvärd i Svenska kyrkan i Falköping.

– Det finns så många människor som ser det som något positivt att de kommit hit och vill att Falköping ska vara en fristad för människor som har flytt.

Det var i förra veckan som okända personer bröt sig in hos somaliska föreningen och sprayade hakkors och skrev rasistiska slagord på väggar och möbler. Ingen person kom till skada.

Skadegörelsen och hoten gör att medlemmarna i föreningen nu vill samlas till en manifestation mot skadegörelse, hot och rasism.

Datum ej bestämt

Någon dag för manifestationen är inte bestämd än, det ska styrelsen ta ställning till i helgen. Men intresset att delta finns, berättar ordförande Ibrahim Muhumed.

En manifestation som fokuserar på det positiva med ett samhälle för alla är något som Lisa Gerenmark gärna kan tänka sej att delta i.

Biskop Åke Bonnier har uppmärksammat händelsen i Falköping i sin blogg och där uppmanat Svenska kyrkan att stå upp mot rasism i alla dess former. Här ser Lisa Gerenmark manifestationen som en chans att visa att föreningen har stöd i Falköping.

– Jag är helt med honom där. Det går inte bara att tysta ner detta. Det är väldigt viktigt att man tar ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista