SKARABORG

Kommuner tvingas ta emot flyktingbarn

1:23 min

Tre kommuner i Skaraborg har tvingats att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det är Migrationsverket som använt sin nya möjlighet att tvinga kommuner till mottagande.

Kommunerna som det handlar om i Skaraborg är Falköping, Tidaholm och Grästorp. Alla tre kommunerna har fått ta emot sammanlagt runt 15 barn. Ingen av kommunerna har tidigare haft något avtal om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Falköpings kommunalråd Ulf Eriksson säger att det beror på att man redan tagit hand om många somaliska barn. Därför ville man avvakta med att även ta emot ensamkommande barn.

I Tidaholm var man på väg att skriva ett avtal redan under förra året, säger kommunalrådet Anna-Karin Skatt. Men det försenades av en överklagan. Tillsammans med Falköping jobbar man nu med att kunna ta hand om de fem barn som kommit dit, samtidigt som man jobbar med att bygga upp en bra organisation kring barnen.

Den tredje kommunen som än så länge fått ta emot fyra barn är Grästorp. Kommunalrådet Kent Larsson säger att de försökt få ner antalet barn de ska ta emot. Det eftersom det finns en oro över att dessa barn som kan vara traumatiserade och därför kan behöva placeras på institutioner för att få hjälp. Det skulle i så fall skulle kosta mycket pengar för dem som en liten kommun. Han säger att Grästorps kommun självklart ta sitt ansvar och hjälpa de ensamkommande barnen. Men tycker att det är orättvist om dom som en liten kommun ska ta ett större ansvar än andra större kommuner, rent ekonomiskt.

Alla de tre kommunerna har alltså fått ta emot barn. Samtidigt håller de i nuläget på att förhandla och skriva avtal om i vilken omfattning det i framtiden ska ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista