Mikael Hammarlund efterlyser längre öppettider för simhallen. Foto: Kerstin Carlsson / TT
MARIESTAD

Badhuset får kritik för öppettiderna

1:46 min

Förläng öppettiderna för badhuset, bilblioteket och mycket annat. Den uppmaningen till Mariestads politiker kommer från Mikael Hammarlund, som precis är i stånd att flytta till Mariestad från Stockholm.

Det är runt lunchtid och Mikael Hammarlund och Anna Westerling hoppar ner i bassängen på Badhuset i Mariestad. Några gånger i veckan tar de gärna sig en simtur här, men på grund av öppettiderna blir det svårt att få till.

– Jag tillhör en av de här långpendlarna. Antingen pendlar jag från Stockholm eller från Riad i Saudiarabien, säger Miael Hammarlund.

– Under dagtid har inte jag någon nytta av simhallen, förutom idag som är en av få dagar jag kan jobba hemifrån.

Helt stängt på söndagar

På vardagarna stänger badet halv åtta. På lördagarna ska man lämna halv två och på söndagar är det helt stängt. Så här ser det ut på flera av badhusen i Skaraborg.

I exempelvis Töreboda är det öppet bara några dagar i veckan och i Vara är det några timmar per vardag som gäller. Det är trist att behöva lämna sin kommun för att få sig ett dopp, tycker Mikael och Anna.

– Ja, använda det utrymme vi har hemma, istället för att åka någon annanstans, säger Anna Westerling.

Fullt uppbokat

Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, menar att man just nu har öppet så länge det går.

– Tittar man på badhuset så har vi idag redan nästan 24 timmar uppbokade, säger Johan Abrahamsson.

– När allmänheten inte kan gå dit, är dyksällskapet, simsällskapet med flera där, så där är det svårt att trycka in fler tider för allmänheten.

Han menar dessutom att det inte är någon idé att bara ha badhuset öppet längre - i stå fall krävs det att hela stan har öppet längre och även på söndagar. Något som även Mikael och Anna skulle uppskatta.

– Det skulle locka fler att flytta hit, säger Mikael Hammarlund.

– Jag har inte flyttat hit än, utan är i begrepp att göra det och då måste jag titta på vad som kan erbjudas på den ort jag kommer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista