Metalls ordförande Ola Bertilsson. Foto: Jens Prytz /P4 Skaraborg Sveriges Radio

Förhandlingarna klara - 68 metallare får gå från Electrolux

Ola Bertilsson, IF Metall: Har varit jättetufft
1:00 min

Electrolux i Mariestad varslade 80 arbetare och tjänstemän i december. Nu har IF Metall och företaget förhandlat klart och 68 metallare blir uppsagda.

På grund av den vikande Europamarknaden varslade Electrolux i Mariestad 80 medarbetare i december. Sedan dess har företaget förhandlat med facket och under måndagen blev de berörda informerade. 68 medlemmar från IF Metall sägs upp och måste lämna företaget om sex månader. Trots att många blir uppsagda är Ola Bertilsson, klubbordförande för IF Metall, nöjd.

– Företaget erbjuder tio personer avtalspension och det minskar ju antalet personer som går ut direkt till arbetslöshet med tio personer, säger han till P4 Skaraborg.

Lösningar
Dessutom har företaget erbjudit individuella lösningar till de övriga som sägs upp.

Hur har tiden varit sedan varslet fram till nu?
--
Det har varit jättejobbigt, folk har varit deppade och funderat på sin framtid givetvis. Jättetufft, säger Ola Bertilsson.

Hur ser du på framtiden?
--
Vi hoppas ju fortfarande att vi ska få nya produkter och få vara kvar, vi håller ju på med olika projekt för att få till oss nya jobb, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".