Kristdemokraterna Conny Brännberg, Lars Adaktusson och Annika Eclund. Foto: Sara Karlsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Adaktusson (KD) hoppas att kändisskapet ska gynna honom i valet

2:34 min

Från nyhetsankare till Kristdemokratisk politiker. Lars Adaktusson är etta på Kristdemokraternas lista till Europaparlamentet. På måndagen besökte han partiet i Skaraborg.

Med fyra månader kvar till EU-valet har kampanjandet nu dragit igång. Sverige har 20 platser till parlamentet och Kristdemokraternas förstanamn på listan, Lars Adaktusson, besökte under måndagen Skövde på sin Sverigeturné. Adaktusson är mest känd som före detta nyhetsankare på SVT – något som han tror kan gynna honom.

– Det är en fördel tror jag att vara någorlunda igenkänd när valrörelsen är så pass kort som den är inför ett euorpaval. Det tar lång tid att profilera sig, så där har jag möjligen en fördel, säger han.

"Bra att komma utifrån"

Adaktusson har bara varit med i partiet i knappt ett år men är alltså ändå nummer ett på listan. Han följs av Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, med en lång och gedigen bakgrund i såväl KD som ungdomsförbundet KDU. Det är stor skillnad dem emellan, men Lars Adaktusson tror inte att det är något problem att vara ny i politiken.

– Det är bra när människor kommer utifrån in i politiken, tror jag, säger han.

De frågor han brinner för och vill driva i Europa handlar om mänskliga rättigheter och värderingar, handel och företagande och migrationspolitik. Frågor som Kristdemokraterna i stort står bakom.

Ska lyfta frågor om Skaraborg

Under måndagen fick Lars Adaktusson träffa de lokala kristdemokraterna, bland annat distriksordföranden och riksdagsledamoten Annika Eclund (KD). De uttryckte ett starkt stöd för Adaktusson.

Hur ska ni få honom att kämpa för de frågor som är viktiga för skaraborgare?

- För Skaraborg är landsbyggdsfrågorna och infrastrukturfrågorna viktiga, men vi har också stora grupper av flyktingar i Skaraborg och flyktingfrågan är väldigt central i EU just nu, säger Annika Eclund (KD).

Så det ska ni ta upp med honom i dag?

– Bland annat det som är viktigt för Skaraborg, men också hur vi ska lägga upp vår valrörelse tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista