Dekoratören Emmy Hovbjer fixar så att kläderna lockar så mycket som möjligt i butiken. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Vädret nästan viktigare än ekonomin för handeln

Butiksförsäljare: Så fort det blir kallt tar vi på mer ytterplagg på skyltdockorna
1:54 min

Den sena vintern har försenat försäljningen av det som hör kylan till, men då har man satsat på annat i butikerna. 

Att det blivit allt viktigare för handeln att anpassa sig efter vädrets skiftningar har Karin Karnell märkt av. Hon jobbar som butiksförsäljare i en klädaffär i Skövde.

– Så fort det blir kallt så tar man på mer ytterplagg på dockor till exempel i skyltfönstret och på podiet längst fram i butiken. På det sättet kan vi anpassa, säger hon.

Att vi konsumenter är styrda av vädret när vi ska ut och handla märks självklart också på handeln. Enligt Magnus Kroon på Svensk Handel kan vädret i vissa fall till och med kan väga tyngre än den ekonomiska konjunkturen. Det måste också handeln anpassa sig till eftersom det har blivit allt viktigare att fånga upp de flyktiga konsumenterna.  

– Det kan man väl säga att vi är mer impulsiva idag i konsumtionen och vad vi är på jakt efter just nu. Sen är utbudet annorlunda också och det växlar betydligt snabbare idag än vad det gjorde för några år sen, säger Magnus Kroon.

Han säger också att det är viktigt för affärerna att ha allt möjligt på lager, så att man är förberedd för vilket väder det än kan tänkas bli. Det känner Karin Karnell i klädbutiken i Skövde igen. Där har man fullt med olika varor på lagret och jobbar mycket med att få ut det som gäller för dagens väder.

– Vi har stort lager så vi försöker anpassa så gott vi kan. Om det regnar trycker vi till exempel ut regnkläderna för barn för det är ofta då man får lite panik hemma, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".