Anders Wallensten på Smittskyddsinstitutet uppmanar riskgrupper att vara försiktig med oupphettad mat. Foto: Jessica Gow / TT

Smittskyddsmyndigheten varnar för listeria

1:05 min

På grund av ovanligt många fall av listeriainfektion senaste tiden bör gravida och personer med nedsatt immunförsvar se upp med vad de äter, varnar Folkhälsomyndigheten. Man misstänker att det kan handla om en och samma smittkälla.

– Flera av fallen har orsakats av en listeriatyp som är likartad. Då misstänker vi att det kan bero på att de har smittats av samma smittkälla. Vad den smittkällan är vet vi inte ännu, utan vi sätter igång en utredning, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Totalt har 41 fall av listeria rapporterats i Sverige under perioden oktober till december förra året. Det ska jämföras med 25 året innan.

I Västra Götaland har fem fall rapporterats, men eftersom det är så få fall är det omöjligt att säga om det är en ökning eller inte enligt Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

Ofarlig för de flesta
Listeriabakterien finns framförallt i mat som inte upphettats - t.ex. gravad lax, patéer och dessertostar. För dom allra flesta är bakterien helt ofarlig, men för äldre och gravida som har nedsatt immunförsvar kan sjukdomen i värsta fall leda till blodförgiftning eller hjärhinneimflammation.

Och nu vill Anders Wallensten påminna grupperna om att undvika risklivsmedel.

– Vi går ut med det för att allmänheten ska påminnas om de råd livsmedelsverket har för att undvika sådan här infektion bland riskgrupperna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista