Den syriska familjen i Skövde som avvisas till Bosnien kan få uppehållstillstånd med en ny prövning i förvaltningsprocessenheten. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skövde

Utvisningshotad syrisk familj kan få ny prövning

Familjens advokat: Kan man visa att de är syriska medborgare kan de få uppehållstillstånd
1:34 min

En syrisk familj i Skövde som fått ett avvisningsbeslut till Bosnien på grund av mammans bosniska medborgarskap, får nu saken prövad på nytt.

– Familjen har gått igenom grundprocessen för att få uppehållstillstånd, vilket innebär att de har fått nej från Migrationsverket, domstolen och överdomstolen och nu hamnar de i en ny process som rör verkställighetshinder. Där prövas nya skäl och nya omständigheter, förklarar advokat Fredrik Almer.

Den syriska familjen med den bosniska mamman kom till Sverige för cirka två år sedan på grund av kriget i Syrien. Eftersom de hade kvar sina bosniska medborgarskap bestämde Migrationsverket att utvisa dem till Bosnien där de enligt egna uppgifter saknar förankring och riskerar förföljelser på grund av religion och etnicitet.

Men barnen har nu begärt att få avsäga sig sina bosniska medborgarskap och beskedet från Bosniens ambassad väntas komma inom cirka två månader. Därmed ökar familjens chans att få permanent uppehållstillstånd.

– Är det så att de frånträder sitt bosniska medborgarskap så har de bara det syriska medborgarskapet kvar och eftersom det råder ett inbördeskrig i Syrien så kommer de att få permanent uppehållstillstånd, säger Fredrik Almer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".