EU-migranter i Skövde

EU-migranter sov utomhus i kylan - Skövdes kyrkor griper in

13 min

Kyrkor i Skövde har under veckan tagit sig an EU-migranter från Rumänien som sovit utomhus i kylan.

Karin Långström Vinge är präst i svenska kyrkan och är kritisk till att kommunen inte agerar för att ge dem tak över huvudet.

– I akuta nödsituationer ska man ge hjälp. Det tycker inte jag att Skövde kommun gjort, menar hon.

Karin  Långström Vinge påpekar att hon inte pratat med handläggaren i fråga och har således inte hört dennes version av saken. Men hon tycker att kommunen borde kunna göra mer. Nu blir det kyrkorna som på egen hand försöker lösa situationen för de rumäner som befinner sig här.

Kommunalrådet Leif Walterum säger att lagen inte är glasklar och att det finns utrymme för flera tolkningar.

– Det är olyckligt att lagen är svår att tolka, menar han.

I Linköping har kommunen tillsammans med Stadsmissionen inrättat ett härbärge för EU-migranter, för närvarande ett 20-tal personer.

– Jag anser att vi har ett ansvar för att människor inte fryser ihjäl på gatorna. Därför har vi gjort en tillfällig lösning på det här sättet, säger Ann-Katrin Hjerdt, moderat kommunalråd i Linköping.

Men på lång sikt måste Rumänien och Bulgarien ta ansvar för sina egna fattigdomsproblem, det är den allmänna uppfattningen inom den politiska nivån.

– Men det får inte bli så att man struntar i de här människorna och hänvisar till EU och politik, menar Karin Långström Vinge.

Leif Walterum säger att han ska lyfta frågan på kommunstyrelsen. De hemlösa rumänerna har tills vidare fått logi i en ouppvärmd husvagn.

På senare tid för Sverige och Rumänien en dialog på nationell nivå om hur problemet ska lösas.

Ewa Ohlsson

ewa.ohlsson@sverigesradio.se  

Tomas Ek

tomas.ek@sverigesradio.se 

0500-773024

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista