1 av 3
Fiolläraren Hildegard Jansson och eleven Olivia Johansson över under en rast. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
2 av 3
Olle Isaksson är sektorchef och tycker att skollagen är solklar när det gäller bedömningen av ledighet. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
3 av 3
Pierre Fahlström på ungdomens hus Stureplan i Skara tycker att det är bra med ett nära samarbete mellan musikskolan och skolan. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
GÖTENE

Ingen musikskola under skoltid

3:21 min

Musikskolan i Götene har länge fått ha undervisning under skoltid. Men till hösten får musikskolan bara ha lektioner under eftermiddagar och kvällar.

Hildegard Jansson är musiklärare i Götene. Hon tror det kommer bli svårt för elever som bor längre ut att ta sig in då.

– Det finns inga eller väldigt få bussförbindelser hit in till Götene. Det ska inte behöva skjutsas en halvtimme in och en halvtimme tillbaka för en tjugominuterslektion, säger hon.

Än så länge får musiklärarna i Götene åka ut till skolorna under skoltid för att undervisa på raster. Ibland har eleverna även fått gå ifrån på lektionerna för att spela sitt instrument. På ett liknande sätt fungerar det också i många andra av Skaraborgs kommuner. Enligt vår rundringning tillåts musikundervisning under skoltid i elva av kommunerna i Skaraborg. De andra tre: Falköping, Skövde och Karlsborg har sin undervisning på eftermiddagar och kvällar och till den skaran sällar sig också Götene i höst.

"Måste följa skollagen"
Men för att eleverna ska kunna få ha musiklektioner under skoltid krävs det att rektorn på skolan beviljar ledighet. Och det är när det gäller detta som tolkningen av den nya skollagen går isär. Men Olle Isaksson som är sektorchef över skolan i Götene  tycker att lagen är väldigt tydlig på punkten när det handlar om hur ledighet får ges.

–  Om man lägger ledigheten systematiskt, det får man inte göra, det står tydligt när det gäller kulturskoleverksamhet till exempel. Det finns ett förarbete, det finns en skollag att hänvisa till och en juridisk vägledning. Klarare än så kan det inte bli, säger han.

Det står alltså att man inte generellt ska ge ledigt för till exempel kulturskoleaktiviteter. Men också att det inte kan uteslutas att rektorn gör en samlad bedömning av elevens situation och att eleven därmed kan beviljas ledighet individuellt.

Flexibelt schema
I Skara lägger man upp elevens tid mer flexibelt vilket innebär att musikskolan får plats i undervisningen. Pierre Fahlström är enhetschef över ungdomens hus som har hand om musikundervisningen. Han tycker att det är viktigt att musikskolan får plats i den vanliga skolan.

–  Sysslar med kreativa ämnen så främjar det också läsinlärning, skrivinlärning och sådant. Det finns bara bra saker med att ha musiken ute på skolan och att man samarbetar med lokala musikskolan, säger han.

Men kan du förstå kritiken mot att det tar tid från annan undervisning?

– Nej, det kan man lösa lokalt på skolan. Istället för att fjärma sig från den kommunala musikskolan tycker jag att man ska se den som en resurs, säger Pierre Fahlström.

Tillbaka hos musikläraren Hildegard Jansson i Götene är det dags för lektion. Det är Olivia Johansson som är där för att spela fiol. Hon bor en bit utanför Götene och är en av de elever som skulle troligen skulle  få svårt att ta sig in efter skolan för att spela.

– Eftersom jag bor utanför Götene så vet jag inte om bussarna går rätt. Det blir svårare eftersom mamma och pappa jobbar så vet jag inte när jag ska komma hem, säger Olivia Johansson. 

Hildegard Janson tror att om dagundervisningen tas bort så får det fler konsekvenser på sikt.

– Det skulle bli en utarmning av musiklivet och möjligheterna att välja och upptäcka att det finns många olika instrument man kan spela, säger hon. 

Det här inslaget kunde vi göra efter ett tips från en lyssnare. Fortsätt tipsa oss på 0500-77 30 00 eller maila oss på nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista