Tuva, Daniel och Alva tycker att miljön är den viktigaste valfrågan. Foto: Petra Dydiszko, P4 Skaraborg / Sveriges Radio

Valspecial med Juniorpanelen

4:21 min

Om exakt ett halvår är det dags för riksdagsval i Sverige. Juniorpanelen tänker till om politik och vem det egentligen är som bestämmer i vårt land. De är överens om att det i alla fall inte är kungen.

Efter lite funderande fram och tillbaka är panelen överens om att det är statsministern som bestämmer i Sverige och att det är svenska folket som röstar fram vem det blir. De är också säkra på att kungen inte har någonting med bestämmandet att göra.
- Nej, han har bara egna regler att följa, säger Alva.

Varför har man då en Kung om han inte bestämmer något? Daniel tror att det är för att stajla medan Alva tror att det är för barnens skull, lite som med tomten.

Om medlemmarna i panelen fick vara statsminister för en dag är de överens om vad de skulle bestämma om i Sverige: miljön. Daniel och Alva pratar om farbriker och giftiga gaser. Tuva är noga med att tillägga att bilarna också släpper ut för mycket avgaser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista