Björn Hurtig, advokat. Foto: Mikael Olmås
BORÅS

Uthängd fast domen inte vunnit laga kraft

1:14 min

Nu kommer mer kritik mot den kontroversiella Lexbase som har kopplingar till Skaraborg. Det är en hemsida som hänger ut personer dömda för brott, men även sådana som friats. Människor får sina liv förstörda, säger Boråsadvokaten Björn Hurtig.

Hurtig berättar att han igår pratade med en av sina klienter som är dömd i tingsrätten, men vars fall ska upp i hovrätten. Han har alltså fortfarande en möjlighet att bli frikänd, men han finns redan utpekad på sajten.

– Han berättade för mig att flera av hans arbetskamrater har slutat prata med honom. Och de som eventuellt pratar med honom är väldigt korthuggna. Det är ungefär som att "du är en brottsling, du har ingen talan". Jag tycker inte om det här, säger Björn Hurtig.

Genom att den här nättjänsten Lexbase har skaffat ett utgivningsbevis, så undantas den från personuppgiftslagen - och går inte att stoppa. Datainspektionen har gått ut och sagt att lagen nu måste ses över, så att den här typen av tjänster inte kan få utgivningsbevis.

Det håller Björn Hurtig med om - men han tror också att den ilska som många drabbade personer nu känner kan leda till att pressen på personerna bakom sajten blir så stor att de kan komma att tvingas stänga ner den.

– Tyvärr får jag väl nästan säga så blir det här självreglerande. För man kan ju tänka sig att det finns en och annan som har lämnat en tung, yrkeskriminell bana bakom sig och som nu får sina liv slagna i spillror. Jag tror inte att man startar en sån här sajt utan att människor reagerar och den typen av människa kanske reagerar lite kraftfullare än vad du och jag skulle göra.

Internetleverantören Bahnhof har tillfälligt stängt Lexbase´s hemsida sedan den utsatts för en rad hackerattacker och hackare har försökt komma över kundernas inloggningsuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista