Föräldrar anmäler sjukvården för felaktiga diagnoser

Ett föräldrapar från Essunga har anmält en läkare på Norra Älvsborgs lasarett för felaktiga diagnoser och vad man kallar dåligt bemötande.

Det började med att dottern, som vi kan kalla Maja, fick vaccin mot svininfluensa på grund av att hon lider av astma, skriver föräldrarna i sin anmälan. Efter två sprutor fick hon en stor bula på armen. Det blev rött, gjorde ont och föräldrarna tog kontakt med barnsjukvården.

Där började den långa kampen för att få hjälp av sjukvården.

Maja blev bara sjukare. Hon fick först kraftig huvudvärk, såg suddigt, fick feber i omgångar, ont i kroppen och blev orkeslös. Men hela tiden avvisade sjukvården föräldrarnas oro och gav dem febernedsättandemedicintill Maja och en ögonundersökning som inte visade på något fel.

"Reumatism eller ALS"

Efter flera kontakter med sjukvården får föräldrarna besked om att det kan handla om reumatism eller ALS, men fortfarande vill ingen kontrollera Majas arm.

Då börjar flickan ramla omkull i skolan, benen viker sig och hon blir trött och slutar med alla sina fritidsaktiviteter, istället ligger hon hemma i soffan.

Föräldrarna söker upprepade gånger akut och efter lång tid får Maja diagnosen narkolepsi. Hon får medicin för det, trots att prover visar på alla värden är bra och inte alls visar på narkolepsi.

Rätt diagnos efter tre år

Inte förrän man byter sjukhus och läkare får flickan rätt diagnos, epilepsi. Då har det gått tre år.

Maja är deprimerad, familjen slutkörd och mamman sjukskriven för att hon inte orkat båda sköta och bevaka sin dotter dygnet runt och samtidigt sköta sitt jobb.

Föräldrarna hoppas att deras anmälan ska hjälpa andra familjer i samma situation och skriver att Maja numera mår bra med hjälp av rätt medicin och hon har fått livsglädjen tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista