Gravstenen vid familjegraven i Sandhem grävdes upp och forslades till kvinnans trädgård i Katrinejhlm. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll
DJURRÄTTSRÄTTEGÅNGEN

Drabbad familj berättade i rätten: Ett barn är begravt under stenen

0:33 min

En lantbrukare utanför Hjo drabbades av attentat när han planerade att starta minkfarm. Bland annat blev en familjegravsten uppgrävs och utplacerad i hans systers trädgård. Idag berättade hon om händelsen i rätten.

Gravstenen grävdes upp från Sandhems kyrkogård i Mullsjö och placerades i kvinnans trädgård i Katrineholm. Kvinnan berättade om händelsen i Skaraborgs tingsrätt idag, på andra dagen i rättegången mot de fem djurrättsaktivisterna.

– Att de gått och grävt i en släktings grav kändes fruktansvärt. Ett barn är begravt under stenen.

Kvinnan och hennes make hade innan händelsen också fått ett hotbrev, som gick ut på att de skulle råka illa ut om hon inte fick sin bror att lägga ner planerna på minkfarm. De fick också brandbomber och en yxa i sin brevlåda.

– Vi var helt förtvivlade över att detta fortsatte, sade kvinnan i rättegången idag.

Paret bor enskilt och känner sig inte trygga hemma längre. De har funderat på att flytta.

– Vi förstod att det fanns ett allvar bakom hoten, sade kvinnans make i rätten idag.

Även lantbrukaren själv och hans son med familj har fått hotbrev. Lantbrukaren har också fått yxor inkastade genom fönstret hemma i bostaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista