En besviken Linus Lake efter Skövdes förlust mot Guif. Arkivfoto: Tommy Järlström P4 Skaraborg Sveriges Radio.
HANDBOLL

IFK Skövde föll i omstarten

5:36 min

IFK Skövde slutspelschans försvann i praktiken i och med förlusten mot Guif i omstarten av elitserien efter EM uppehållet. Det blev ännu en hedersam förlust med 25-28 på hemmaplan och drömmen om slutspel ser nu ut att stanna vid just en dröm.

IFK Skövde hade hoppats på en nystart när elitserien hade omstart. Istället blev det en återupprepning av lagets oförmåga att ta kommando i matcherna och Skövde fick aldrig grepp om ett stabilt spelande Guif.

Skövde gav egentligen bort chansen till seger under första kvarten då laget startade darrigt och på snudd paralyserat.

3-8 underläge efter nio minuter växte till som värst 6-14 drygt halvvägs in i första halvlek.

Fem raka mål gav hopp
Då vaknade de blåvita och tack vare ett tätare försvarsspel och bättre kvalité i avsluten så satte Skövde fem raka mål och såg till att det blev match igen.

När sen en av IFK:s bästa spelare för kvällen, Jonas Samuelsson, reducerade till 15-17 i början av andra halvlek så kändes en vändning på lut.

Men Guif fortsatte med sitt mala på med stabilt anfallsspel samtidigt som den isländske landslagskeepern Aron Rafn Edvardsson höll Skövde på avstånd med ett säkert målvaktsspel.

Spänning i slutminuterna
Viss nerv blev det ändå på slutet då Joel Järlfors, som var duktig i rollen som Jonas Källmans ersättare, ordnade 25-27 med en och en halv minut kvar.

Men Guif sänkte IFK Skövde och med allra största sannolikhet chansen till slutspel när vasse Viktor Östlund spikade slutresultatet 25-28 i anfallet efter.

Skövde har därmed fortsatt nio poäng upp till slutspelplats med tolv matcher kvar. Laget befinner sig på kvalplats och får som det ser ut nu inrikta sig på att ta sig upp på säker mark för att undvika kvalserien.

Dessutom väntar en ännu svårare match för Skövde på lördag då laget reser till Kristianstad för att ta sig an serieledaren.

Källman gav ett känslosamt avsked
I pausen tackades Jonas Källman av inför sin avresa till ungerska Szeged där han nu fortsätter sin karriär.

Källman var känslosam och tackade publiken för det värmande stöd han fått när det gått tungt både för honom personligen och laget.

Matchfakta
IFK Skövde-Guif   25-28 (14-17)

Skövde: Jonas Samuelsson 6, Joel Järlfors 5, Linus Lake 5 (2), Kristian Svensson 3, Robin Wärn 2, Markus Hagelin 2, Robert Arrenius 2.

Guif: Mathias Tholin 7 (1), Viktor Östlund 6, Helge Freiman 5, Richard Blank 3, Rickard Åkerman 2, Daniel Pettersson 2, Alexander Stenbäcken 2, Heimir Oli Heimisson.

Publik: 1 346.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista