Försökte lura till sig kontonummer genom falsk lotterivinst Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pertti nära luras av falsk Postkodlotteri-vinst

1:32 min

Först blev Pertti Hämäläinen glatt överraskad, men snart förstod han att det var en bluff. Mannen som ringde förklarade att Pertti vunnit 3000 kronor på Postkodlotteriet i hopp om att lura till sig Perttis kontouppgifter.

-- Visst är det otäckt, jag kan förstå att många äldre och yngre också att lämnar ut ett kontonummer. Speciellt denna årstiden, folk har ont om pengar, det har varit jul och tänker "3000 kronor, ja tack".

Pertti Hämäläinen satt hemma en kväll när telefonen ringde. Okänt nummer stod det på displayen, och han svarade.

- Killen som ringde presenterade sig och sa att han ringde från postkodlotteriet och sa att han hade vunnit 3000 kronor.

Men Pertti Hämäläinen berättade för mannen som ringde att han inte hade nån lott. Spelar ingen roll, svarade han, det här är utlottat på er adress:

- Skicka ut pengarna, det blir bra. Men då sa han "men vi skulle vilja ha ditt kontonummer". Då sa jag nej, det får du inte. Då la han på luren, sedan var det inte mer med det.

Det här är idag ett vanligt sätt att lura till sig - eller i alla fall försöka göra det, som i Perttis fall. Just att säga att man kommer från Postkodlotteriet verkar tämligen nytt, men tillvägagångssättet - det är väl känt, enligt Torsten Jähkel på Skaraborgspolisen.

- Alla sorts bedrägerier har idag ökat lavinartat i Sverige, så även här i Sverige. Det är det moderna sättet att begå brott, man kränker inte någon i någons bostad utan man gör det enkelt och opersonligt via internet eller telefon, säger Torsten Jähkel på Skaraborgspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista