Stora Ekeberg. Foto: Cristian Ölund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Asylsökande återvände till Stora Ekeberg trots stängda platser

Aabida: Om situation är som på det boendet vill jag hellre åka till Syrien
1:49 min

I onsdags flyttades ett 40-tal asylsökande från Stora Ekeberg till ett annat boende. Det nya boendet var dock så undermåligt att Aabida och ytterligare tio asylsökande vägrade stanna där. På kvällen kom de därför tillbaka till Stora Ekeberg.

– Situationer var väldigt dålig. Maten var smutsig, städningen dålig, kökspersonalen ohygienisk, och det saknades sjukvård, säger Aabida, som egentligen heter något annat.

Aabida kom till Sverige från Syrien för nästan tre månader sen. Sen dess har hon bott på Stora Ekeberg men i onsdags blev hon tillsammans med sin mamma och flera andra flyttad till ett annat boende. Men allt blev en besvikelse. Förutom sämre mat och hygien fick hon och hennes mamma bo tillsammans med en okänd man i en bostad utan dörrar mellan rummen, berättar dem.

Efter några timmar på det nya boendet valde de och tre andra familjer att hyra en bil och ta sig tillbaka till Stora Ekeberg. Nu sitter de i ett rum med 13 svarta sopsäckar innehållandes alla deras ägodelar, utan att veta vad som kommer hända.

Men att öppna upp fler platser på Stora Ekeberg är inget alternativ.

– Platserna ska minska på Stora Ekeberg. Det var beredskapsplatser som var tillfälligt öppnade för att kunna möta julhelgen och den höga inströmmningen som var precis före julhelgerna, säger Migrationsverkets enhetschef i Skövde Margareta Johnson.

Personal från Migrationsverket har pratat med Aabida och de andra som återvände till Stora Ekeberg, och sagt att de inte kan stanna. Men att flytta tillbaka till samma boende som i onsdags är uteslutet för Aabida.

– Om situation är som på det boendet vill jag hellre åka till Syrien, säger Aabida.

Men, där är det krig?

– Spelar ingen roll - medmänskligheten är större, svarar Aabida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".