Peter Hultqvist (S) och regementschefen Dag Lidén på K3 i Karlsborg. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg.
Karlsborg

Hultqvist (S) orolig för försvarets personalproblem

1:34 min

Idag är det två månader kvar tills att riksdagens försvarsberedning ska lämna sitt förslag om framtidens försvar till regeringen. Med i beredningen är socialdemokraten Peter Hultqvist och idag besökte han Regementet K3 i Karlsborg.

– Jag är orolig för de förhållande som är. Jag menar att vi måste åtgärda avhoppen, stabilisera deltidsanställdas situation och framförallt måste vi lösa ekonomin där vi idag har ett underskott som är ett stort problem, säger Peter Hultqvist.

Ungefär var femte person som börjar sin grundläggande militära utbildning hoppar av innan utbildningen avslutats. Det leder till en osäkerhet kring om det i framtiden kommer finnas tillräckligt med personal och dessutom är det väldigt dyrt för staten, menar Peter Hultqvist.

Hur försvaret ska lösa sina rekryteringsproblem är en av de frågor som försvarsberedningen - där alla åtta riksdagspartier medverkar - just nu arbetar med. Peter Hultqvist vill inte säga hur nära man är en gemensamt förslag, men Socialdemokraterna är öppna för att återinföra allmän mönstring.

– Jag skulle vilja att vi tittar på hur man gör i exempelvis Norge och Danmark. Där kombinerar man professionell försvarsmakt med värnpliktsbaserad försvarsmakt, och på det sättet hittar kombinationen av profession och folklig förankring.

Trots Peter Hultqvist oro för försvarets personal- och budgetproblem satsar Socialdemokraterna inte mer på försvaret än vad regeringen gjorde i höstens budget. Men han menar att förslagen måste komma före pengarna.

– Det finns ingen anledning att diskutera hur en ekonomi ska se ut innan uppgörelser är gjorda, och det finns en inriktning och tydliga prioriteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista