Patientnämnden i Mariestad var bekymrade över psykiatrin. Från vänster: utredare Margareta Lönn, Gunnar Ekfeldt, och nämndens utredare Margareta Lönn, vice ordförande Susanne Andersson (C), utredare Helene Ulveborg och ordförande Gunnar Ekfeldt (S). Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.

Allt fler patienter anmäler vården i Skaraborg

1:42 min

Under förra året ökade antalet patientanmälningar i Skaraborg med en fjärdedel jämfört med året innan.

En stor del av ökningen berodde på anmälningar mot vuxenpsykiatrin, som ökade med mer än det dubbla under förra året jämfört med 2012. De flesta handlar av de anmälningarna handlar om att det är svårt för patienterna att få läkartid.

– Det gäller ju att komma till doktor, och det är framförallt psykiatiker som det är svårt att få tag på. Vi kan se att när det gäller intyg så har det varit en del av ärenden. Det kanske inte är något som alltid prioriteras men som är viktiga för den enskilde eftersom det berör ersättningen, säger ordförande Gunnar Ekfeldt i patientnämnden i Mariestad.

Politisk vetskap
Den svåra situationen inom psykiatrin i Skaraborg förra året syns i antalet anmälningar. För två år sen handlade det om 64 anmälningar för hela året, förra året ökade antalet till 153. Den stora ökningen av anmälningar mot psykiatrin har gjort att man i patientnämnden tagit fram en skrivelse om klagomålen under året som skickats till Hälso - och sjukvårdsutskottet.

– Vi har skrivit till HSU för att trycka på den situation som råder just nu i Skaraborg. Det är viktigt att den observeras även i de politiska församlingarna, och det krävs ju krafttag för att komma tillrätta med det här, säger Gunnar Ekfeldt. 

Men även om man räknar bort psykiatrins anmälningar så har antalet till nämnden på det stora hela också ökat. Tidigare år har Skaraborg haft förhållandevis få ärenden jämfört med de andra delarna av Västra Götalandsregionen. Men förra året hamnade de på platsen efter Göteborg med näst flest missnöjda patienter.

Inte sämre vård
De flesta anmälningarna handlar om regler och resurser, det kan till exempel vara att man tycker man betalat för mycket. Men även anmälningarna om hur man blivit bemött i vården har ökat säger Gunnar Ekfeldt. Men han tror inte att hela ökningen handlar om att vården försämrats så mycket i Skaraborg under året, utan tror att det finns andra orsaker.

– Det är händelser direkt i vården som vi får, så det är klart att det är en ökning. Men jag tror inte det betyder att vården har blivit sämre, utan istället att det blir känt att man kan använda sig av patientnämnden för att få hjälp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista