Branden i Hasslösa kan vara en protest mot att gårdsägaren ska starta upp en minkfarm. Foto: Ferry Hernodh / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Andra veckan i rättegången mot djurrättsaktivisterna

1:47 min

Rättegången mot de fem djurrättsaktivisterna präglas av att de åtalade inte vill svara på frågor. Men i fredags kom ett erkännande när en 22-årig kvinna tog på sig skulden för mordbranden hos en blivande minkfarmare.

Rättegången mot de fem djurrättsaktivisterna är nu inne på sin andra vecka och idag och på torsdag ska det handla om hot som riktats mot anhöriga till minkfarmaren Thom Olsson utanför Lidköping.

Även han och hans anhöriga har drabbats av att en familjegrav har skändats. I rättssalen är de åtalade fåordiga och vill genomgående inte svara på frågor bortsett från ett undantag. I fredags erkände den 22-åriga kvinnan att det var hon som tände på garaget hemma hos Thom Olsson natten till den 18 juni i somras.

- Först började jag hälla bensin på garageväggen...så backade jag och tände brandbomben och kastade den där jag hällt bensinen, säger den 22-åriga kvinnan i rättssalen.

Hon beskrev hur hon tog fram en tändare och fick fyr på den hemgjorda brandbomben som hon hade med sig till platsen - en drickafalska i glas med en strumpa nedtryckt i flaskhalsen.

- Det vart som en smäll, jag var väldigt chockad och sprang direkt därifrån, sa kvinnan.

Hennes redogörelse är mycket detaljerad från tillfället då hon satte eld på garaget en bit från boningshuset där Thom Olsson låg och sov. På så sätt vill 22-åringen övertyga tingsrätten om att det var hon själv som på egen hand både planerade och genomförde mordbranden som skulle få den blivande minkfarmaren att dra tillbaka sin ansökan om att starta minkuppfödning.

- Jag hade aldrig för avsikt att skada någon utan ville bara att han skulle sluta med det han höll på med, färklarade hon i rättssalen.

Men åklagaren menar att det finns bevisning som pekar på att de var fler som genomförde attacken mot Thom Olsson. Bland annat har dna från en av de medåtalade säkrats på locket till en bensindunk på platsen. Trots att det här brottet kan ge två års fängelse så bedyrade kvinnan att de medåtalade är oskyldiga till mordbranden:

- Jag vill bara poängtera att ingen av de andra som sitter här inne hade något med det här att göra.

Det här är förmodligen det enda erkännande som tingsrätten kommer serveras under den pågående rättegången. I övrigt har de inte velat svara på frågor. Den här veckan ska de åtalade djurrättsaktivisterna höras om när anhöriga till den blivande minkfarmaren fick en yxa inkastad genom glasrutan till en ytterdörr och där deras familjegrav  i Sandhem skändades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista