Sten-Inge Hildingsson solar i solrummet på Amnegården. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Gullspång är den bästa kommunen att bo i som äldre

3:31 min

I Gullspång är de äldre mycket nöjda med både hemtjänst och äldreomsorg. Det visar årets nationella undersökning, där Gullspång får bäst betyg i Skaraborg.

På Amnegården i Gullspång finns både särskilt boende och trygghetsboende, för de som klarar sig själva ganska bra. Här finns också kafé, där det brinner en brasa, och flera andra soffgrupper och samlingspunkter, där de boende kan slå sig ner en stund och umgås med varandra, eller bara sitta och ta det lugnt. Här finns också två huskatter, och en vårdhund med en förare.

I den årliga nationella undersökningen om hur äldre uppfattar sin vård, så får Gullspång återigen ett toppbetyg. 97 procent av de äldre ger högsta betyg på nöjdheten i sin helhet. Det är mer än både snittet i Västra Götaland, och riket som stort.

– Jag tror det är styrkan att vara en liten kommun. Man har närhet till mycket, man känner personalen. Det är nog det som kan göra att man känner sig nöjd, säger Malin Karlsson, enhetschef för hemtjänsten.

Sten-Inge Hilding har tagit på sig solglasögonen och sitter och njuter i en solstol med fötterna i sanden, i rummet där det är 28 grader varmt. Bakom Sten-Inge, finns en fototapet med en sandstrand och turkosblått vatten. I taket lyser en lampa, som ger ljus som motsvarar riktigt solljus. Och från högtalarna strömmar vågljud, som är hämtat från en strand i Miami.

Men finns det då ingenting som skulle kunna bli bättre på Amnegården? Jo Ingegerd Olsson, som helst vill bli kallad Inga, hon har ett önskemål. Inga som är 96 år och har bott i sin lägenhet i sex år, hon tycker att det ibland kan bli lite trist att bara vara på samma ställe hela tiden. Det skulle vara kul att komma ner på stan lite, tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista