Bo Björk tror att broddarna skulle spara kommunen miljoner. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg
TIPS FRÅN LYSSNARE

Gratis broddar kan spara miljoner - men medborgarförslaget ratas

1:34 min

Varje år skadar sig tusentals äldre i halkolyckor på gator och trottoarer i landet. Olyckorna är kostsamma för kommuner och landsting men Mariestads kommun nappade inte på förslaget att ge ut gratis broddar för att minska antalet benbrott bland äldre.

En höftledsoperation går på 250 000 kronor i samhällskostnader. Varje år kostar höftledsoperationerna för äldre nästan åtta miljoner för kommunen och lika mycket för landstinget.

Broddar till Mariestads nästan 6 000 pensionärer skulle enligt kommunens beräkningar gå på ungefär 880 000 kronor, sen ytterligare 50 000 per år för alla nya 65-åringar. Bo Björk menar att hans förslag skulle spara kommunen pengar, menar han. 

– Jag tycker att det här är lättförtjänta pengar om vi nu skulle rädda några som skulle slippa bryta ben och armar. Tre benbrott så har du ju de här pengarna.
Men i kommunfullmäktige blev det nej. Moderata kommunalrådet Johan Abrahamsson förklarar varför.

– Kommunen kan inte bistå med allt som alla önskar. En cykelhjälm spar också pengar, men till syvende och sist måste vi ställa alla kostnader mot varandra och prioritera, säger Johan Abrahamsson.

Tipsa oss!

Hör av dig till vår Publikredaktör Sara Karlsson med tips! Ring 0500-773077 eller mejla
 p4.skaraborg@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista