Ellen Hagrup Grimlund. Foto: Pernilla Wadebäck P4 Skaraborg Sveriges Radio

Två års fängelse för våldtäkt på berusad kvinna

1:26 min

Skaraborgs tingsrätt väljer att fälla en 22-årig man som misstänks ha våldtagit en kvinna inne på ett hotellrum i Skövde under julhelgen. 

Kvinnan var kraftigt berusad och 22-åringen har utnyttjat att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation, anser tingsrätten.

Mannen döms till två års fängelse och ska betala ett skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan. Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen begick brottet med uppsåt när kvinnan befann sig i en mycket utsatt situation.

– Min klient är oerhört lättad, vi hoppades självklart på en fällande dom, säger kvinnans målsägandebiträde Ellen Hagrup Grimlund till P4 Skaraborg.
– Framförallt är vi nöjda med att tingsrätten verkligen trodde på min klients uppgifter säger målsägarbiträdet.

I juli förra året skärptes lagstiftningen och begreppet "särskilt utsatt situation" infördes för att ett offer som inte gör aktivt motstånd också ska omfattas av av lagstiftningen.

Den 28 december befann sig den 22-årige göteborgaren tillsammans med arbetskamrater på ett hotell i Skövde. Mannen fick kontakt med kvinnan på en krog och han tog med sig henne till sitt hotellrum.

I det här fallet anser kammaråklagare Lars-Göran Wennerholm att han kan styrka att kvinnan var skyddslös, bland annat genom hennes höga alkoholhalt i blodet, vittnen som sett henne kraftigt berusad och det faktum att hon även hade vissa fysiska skador. Mannen själv har förnekat brott.

Av domen som P4 Skaraborg tagit del av framgår att kvinnan har knappa minnesbilder av kvällen, men att hon vaknar upp av att "en man låg på henne och hade sex med henne. Hon sa då snälla gör mig inte illa. Hon skrek att han skulle sluta men han lyssnade inte på henne. Hon visste också att hon sa nej."
Övergreppet avbröts när en kollega till 22-åringen kom in i hotellrummet och slet bort mannen från kvinnan.

Flera liknande fall den senaste tiden där män friats från våldtäkt har fått stor uppmärksamhet i media och bland rättsexperter. I förra veckan friades en man från våldtäkt på en kraftigt berusad kvinna som han träffade på en krog i Göteborg och tog med hem till sin lägenhet. Göteborgs tingsrätt ansåg att det inte gick att bevisa att mannen hade uppsåt att begå brottet även om det visserligen var styrkt att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista